Internacional 05/09/2013

Cameron assegura que té noves proves sobre l'ús d'armes químiques a Síria

Putin alerta a la cimera del G-20 que atacar Damasc sense el consens de l'ONU seria una "agressió" i la Xina manté que l'única via possible per atacar Al-Assad és a través del Consell de Seguretat

Agències
2 min

Sant PetersburgEl primer ministre britànic, David Cameron, ha dit a la seva arribada a la cimera del G-20 que té més proves sobre l'ús d'armes químiques a Síria, segons els últims informes científics del Regne Unit. La cimera del G-20 té lloc a la localitat russa de Strelna, als afores de Sant Petersburg.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El 'premier' britànic ha dit ara que el Regne Unit treballarà per ajudar els refugiats i per impulsar noves converses de pau, després que el Parlament britànic no l'autoritzés a participar en la intervenció a Síria. Cameron ha dit que el Regne Unit "liderarà" l'ajuda humanitària per als refugiats i treballarà per "tirar endavant" un procés de pau per a Síria.

"Havent marcat una línia vermella en l'ús d'armes químiques, seria perjudicial que els Estats Units tiressin enrere i no fessin res", ha afegit Cameron en ser preguntat pel debat i per una possible resposta negativa a la intervenció per part del Congrés nord-americà.

Putin alerta d'una "agressió"

Mentre Barack Obama ha mantingut converses formals amb altres líders mundials perquè li donin suport en un atac a Síria, el president rus, Vladímir Putin, ha alertat que una acció militar sense el consens de l'ONU seria una "agressió".

El president rus ha proposat abordar la crisi de Síria durant el sopar que tindrà lloc aquest dijous entre els líders mundials que participen a la cimera.

La Xina, també en contra

Rússia i la Xina són contraris a una acció militar contra Síria sense el vistiplau del Consell de Seguretat de l'ONU i consideren que el Congrés nord-americà no té prou poder per autoritzar un atac contra Damasc.

"La guerra no és una solució per a Síria. La via política és l'única possible", ha dit Qin Gang, portaveu del govern xinès.

Gang ha afegit que qualsevol pas contra Damasc "s'ha de basar amb els resultats de la investigació i la decisió l'ha de prendre el Consell de Seguretat de l'ONU".

Carta del papa Francesc a Putin

El papa Francesc ha enviat una carta a Putin en els seus esforços per evitar una guerra a Síria. El papa ha demanat als líders dels països membres que no restin "indiferents" i que evitin "solucions militars".

"Als líders dels estats membres del G-20 els demano que no restin indiferents davant el drama que viu des de fa tant de temps l'estimada població siriana", ha dit el papa en la seva carta.

stats