IGUALTAT

El Canadà incorpora un tercer gènere en els documents oficials

Els ciutadans poden escollir entre home, dona o sexe indeterminat

Home, dona o X. Els canadencs ja poden elegir entre aquestes tres opcions a l’hora d’indicar el seu sexe en el passaport i altres documents oficials. Segons va anunciar el departament d’Immigració del país, amb aquest canvi, que introdueix una tercera categoria d’identitat corresponent al sexe indeterminat, el Canadà vol protegir el dret dels seus ciutadans a indicar el gènere amb què se senten més identificats. Precisament, Ahmed Hussen, el ministre d’Immigració, Refugiats i Ciutadania, va concretar a través d’un comunicat que la decisió s’havia pres amb l’objectiu “d’avançar en la igualtat de tots els canadencs sense tenir en compte la identitat o l’expressió de gènere”.

També en altres països

La novetat s’emmarca en una reforma més àmplia que persegueix adoptar formes no tradicionals d’expressió de gènere. Al novembre, el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, va designar un nou assessor que s’encarregaria de coordinar els esforços del govern per garantir la igualtat al col·lectiu de lesbianes, gais, bisexuals i transgèneres (LGTB). Al juny, a més, va aprovar una llei que modificava la legislació del país sobre drets humans per incloure proteccions no discriminatòries en relació amb la identitat i l’expressió de gènere.

De tota manera, el Canadà no és l’únic país que reconeix el gènere indeterminat. Segons l’ONG Lambda Legal, que defensa els drets civils del col·lectiu LGTB, almenys vuit països més a tot el món ofereixen la tercera opció en el passaport i el document nacional d’identitat. Són Austràlia, Bangladesh, Alemanya, l’Índia, Malta, el Nepal, Nova Zelanda i el Pakistan.

Just ara l’organització porta als Estats Units el cas d’un client que no s’identifica ni amb el gènere masculí ni el femení i que, en conseqüència, no pot completar adequadament la sol·licitud per fer-se el passaport. Lambda Legal està pressionant el departament d’Estat nord-americà per canviar la legislació i aconseguir que reconegui també el gènere indeterminat. L’any passat un jutge d’Oregon va acceptar que un sergent jubilat de l’exèrcit nord-americà, Jamie Shupe, de Portland, no s’identifiqués amb cap dels sexes i fos considerat com a no pertanyent ni a un ni a l’altre gènere. En aquell moment els experts van qualificar la sentència de revolucionària.

Altres indrets dels Estats Units ja estan fent passos en aquest mateix sentit. Al juny, Washington DC va introduir la casella de gènere indeterminat al document d’identitat i el carnet de conduir. El mes següent va seguir-lo Oregon, que va començar a permetre als seus residents seleccionar aquesta opció només en el carnet de conduir.