Centenars de concentracions per exigir a Trump el tancament dels centres de detenció d'immigrants

El vicepresident Pence defensa la mà dura i acusa els demòcrates d'exagerar les males condicions

Fins a 700 vigílies col·lectives amb milers de manifestants en diverses ciutats dels Estats Units han clamat aquesta matinada contra la política migratòria de Donald Trump i han exigit el tancament dels centres de detenció per a immigrants, en el punt de mira després que diferents investigacions hagin revelat el confinament, els abusos i les condicions precàries que pateixen els arrestats.

Els manifestants han encès espelmes i han proclamat consignes contra el president nord-americà, que ja ha confirmat que a partir de demà diumenge comencen batudes per localitzar persones sense documentació legal amb l'objectiu de deportar-ne milers.

A Washington, centenars de persones s'han concentrat a Lafayette Square, una plaça a escassos passos de la Casa Blanca, en resposta a una convocatòria que tenia com a altres punts claus El Paso (Texas), Miami, San Diego (Califòrnia) i Nova York. "Classes, no gàbies", han coejat els manifestants, entre els quals hi havia activistes, mestres, immigrants, religiosos i la congressista demòcrata Norma Torres, nascuda a Guatemala, segons informa l'agència Efe. "Tots aquí som americans, tots aquí vam venir a buscar un futur millor i no és criminal venir aquí a demanar asil", ha afirmat Torres en un breu discurs que ha pronunciat en castellà.

Una "bomba de rellotgeria" als centres de detenció d'immigrants de la frontera mexicana

Hores abans de les concentracions, el vicepresident Mike Pence havia visitat un centre de detenció d'immigrants a Texas, a la frontera amb Mèxic, on va defensar les condicions de les instal·lacions malgrat l'allau de crítiques al seu govern i va responsabilitzar els congressistes republicans, a qui va instar a desbloquejar els fons que reclama Trump per a la frontera sud. "Les instal·lacions estan superpoblades i el nostre sistema està desbordat. És hora que els demòcrates del Congrés facin la seva feina i acabin amb aquesta crisi", va escriure Pence a Twitter.

Pence va recórrer el centre de detenció Donna, a Texas, un campament improvisat amb tendes blanques, després de ser instruït pel president nord-americà, Donald Trump, a viatjar a aquestes instal·lacions en companyia de fins a sis equips periodístics per demostrar les presumptes bones condicions en què hi ha els immigrants.

Criatures mortes sota custòdia de la policia a la frontera dels EUA

Pence, a través d'un intèrpret, va preguntar als detinguts si estaven satisfets amb el tracte rebut. "Escoltar nens petits dir que van haver de caminar durant dos o tres mesos per arribar fins aquí trenca el cor a qualsevol nord-americà", va afirmar a la sortida de la visita. No obstant això, Pence va subratllar que sortia amb bones sensacions perquè "totes les famílies" li havien dit que estaven "ben tractades". 

Però el vicepresident no ha canviat d'opinió al respecte de la política de la Casa Blanca i va defensar que l'única solució per acabar amb la crisi és endurir les lleis per acabar amb les màfies de tràfic de persones. A més, va insistir en assenyalar els demòcrates de treure rèdit polític exagerant els problemes i les condicions dels centres de detenció.