Internacional 28/12/2011

Chávez mira els EUA per explicar l'"estranya" successió de càncers dels mandataris de l'Amèrica Llatina

El president veneçolà recorda que als anys 40 els nord-americans van fer experiments de sífilis a Guatemala. A la presidenta argentina, Cristina Fernández, li diagnostiquen un tumor a la glàndula tiroide

Efe
2 min

CaracasEl president de Veneçuela, Hugo Chávez, ha qualificat avui com a "molt estranya" la successió de diagnòstics de càncer de diversos mandataris i exgovernants de Llatinoamèrica, i s'ha preguntat si algú no deu haver desenvolupat "una tecnologia per induir" aquesta malaltia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després que dimarts es conegués que la seva homòloga argentina, Cristina Fernández, té un tumor cancerós a la glàndula tiroide, Chávez ha dit que "és molt difícil explicar a hores d'ara" el que ha passat "a alguns de nosaltres a l'Amèrica Llatina".

"Almenys és estrany, molt, molt, molt estrany", ha dit Chávez en un acte d'ascens de militars retransmès per ràdio i televisió.

Ha indicat que no vol "llançar cap acusació temerària", però es pregunta: "Seria estrany que haguessin desenvolupat una tecnologia per induir el càncer i ningú no ho sàpiga fins ara i es descobreixi això d'aquí 50 anys o no sé quants?".

El governant veneçolà ha recordat el cas de centenars de guatemalencs subjectes a experiments amb sífilis per part dels EUA a la dècada de 1940.

"No ho sé, només deixo la reflexió, però és molt, molt, molt estrany que haguem tingut càncer", ha insistit el president veneçolà, que va ser operat d'un tumor a la zona pelviana el passat 20 de juny, del qual diu que ja s'ha recuperat.

Chávez ha recordat que, amb el diagnòstic de Fernández, ja són diversos els mandataris de la regió que han passat per aquesta afecció, com l'actual governant del Brasil, Dilma Rousseff, el seu predecessor, Luiz Inácio Lula da Silva, o el president paraguaià, Fernando Lugo.

"Bé, caldrà que l'Evo tingui molta cura. Evo, cuida't. Correa, cuida't. És clar, un ja no sap què pensar", ha dit Chávez en referència als seus homòlegs de Bolívia i Equador, Evo Morales i Rafael Correa.

"El Fidel sempre em va dir: Chávez, vés amb compte, perquè tu et tires sobre la gent. Mira, tingues cura, aquesta gent ha desenvolupat tecnologies, tu ets molt descuidat, compte amb el que menges, compte amb una petita agulla, que et poden injectar no sé què", ha relatat en recordar una conversa amb l'expresident cubà Fidel Castro.

stats