MÓN
Internacional 07/03/2011

Chirac compareix davant la justícia pel cas dels càrrecs ficticis quan era alcalde de París

Està processat per crear 28 llocs de treball ficticis a l'administració municipal per beneficiar presumptament persones del seu entorn. És la primera vegada en la història de França que un president de la República se sotmet a un judici

Jordi Font Comas d'Argemir / ACN
2 min
Chirac en una imatge de fa un any. Afronta un judici que es podria suspendre el primer dia.

ParísL'expresident francès Jacques Chirac compareix aquest dilluns davant la justícia per respondre a les acusacions de corrupció quan era alcalde de París. Chirac està processat per crear 28 llocs de treball ficticis a l'administració municipal per beneficiar presumptament persones del seu entorn i del seu partit. És la primera vegada en la història de França que un president de la República se sotmet a un judici. El procés, que va arrencar a principis dels anys 90, podria ser ajornat si prospera una petició que està previst que faci una part de la defensa a l'inici de la vista. Chirac, de 78 anys i amb una deteriorada salut, s'enfronta a una pena de fins a 10 anys de presó.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El judici contra Chirac per un presumpte cas de corrupció al consistori parisenc arrenca aquest diumenge a París després d'anys d'espera. L'exmandatari francès s'asseurà a la sala del Tribunal de Gran Instància de París, la mateixa on es va celebrar el judici contra Maria Antonieta fa més de dos segles.

El cas data de principis dels anys 90 però el procés s'ha anat retardant pels diversos recursos que s'han presentat i per la immunitat de què Chirac va gaudir quan era cap d'Estat, entre el 1995 i el 2007.

Fa uns mesos va circular un rumor que Chirac, de 78 anys, patia Alzheimer i que probablement no podria comparèixer, però tant l'expresident com la seva dona ho van desmentir. Completament retirat de la vida política, l'expresident ha presentat signes de fatiga en les seves darreres aparicions, però no sembla que el seu estat de salut li impedeixi comparèixer davant la justícia.

La defensa de l'expresident gal no ha presentat cap al·legació per esquivar la compareixença d'aquest dilluns, però sí que ho faran els advocats d'un altre acusat pel mateix procés, Remy Chardon. Segons informa la premsa francesa, els lletrats de Chardon demanaran la revisió d'unes disposicions que es volen aplicar al client. Si els jutges accepten la petició, la vista del judici seria de nou ajornada a l'espera del dictamen del Tribunal de Cassació o del Consell d'Estat.

Chirac està acusat de crear 28 llocs de treball ficticis al consistori parisenc durant la seva etapa d'alcalde de París, entre 1977 i 1995. Un primer grup de 21 persones van ser contractades com a càrrecs de confiança dins del seu gabinet, però, segons la fiscalia, cap d'ells treballava per a l'Ajuntament. Una part d'ells no exercien cap activitat, mentre que la resta treballaven per al RPR, el gran partit de la dreta antecessor de l'actual UMP, liderada per Nicolas Sarkozy. Per altra banda, la investigació va trobar 7 llocs de treball més al RPR que estaven pagats pel consistori parisenc.

Per aquest mateix cas, l'actual ministre d'Exteriors francès, Alain Juppé, va ser condemnat l'any 2004 a 14 mesos de presó –que no va haver de complir– per haver aprovat els contractes de sis persones al RPR, pagats amb fons públics, quan era secretari general del partit.

stats