Internacional 17/02/2012

Christian Wulff: d'home de confiança de Merkel a presumpte corrupte

El president alemany ha dimitit aquest divendres per acusacions de corrupció. Tot i això, Angela Merkel l'havia defensat en públics molts cops, moltes vegades davant de dissidències internes del partit CDU

Efe
2 min
Christian Wulff, exprimer ministre alemany / EFE

BerlínEl president d'Alemanya, Christian Wulff, que va prendre possessió del càrrec fa menys de dos anys, s'ha vist obligat davant les pressions de partits, mitjans de comunicació i ciutadania a abandonar la direcció de l'estat després d'un escàndol de corrupció i tràfic d'influències.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La situació s'ha fet insostenible després que la Fiscalia de Hannover, al nord del país, sol·licités ahir dijous al Parlament alemany que aixequi la immunitat al polític cristianodemòcrata (CDU) per possibilitar una investigació en contra seu.

L'escàndol va saltar a la llum fa dos mesos arran d'unes informacions publicades pel diari 'Bild', segons les quals Wulff va mentir davant el Parlament regional de la Baixa Saxònia, quan presidia aquest estat federat, en relació amb els seus vincles amb un empresari, del qual hauria acceptat un crèdit privat per a la compra d'una casa.

Disculpes per l'oblit

Tot i demanar disculpes per no haver esmentat el crèdit en qüestió després de ser preguntat per això el 2008, el president no va aconseguir calmar els ànims de l'opinió pública i, per contra, van aparèixer noves sospites i acusacions. Aquestes van apuntar, posteriorment, al gaudi per part de Wulff i la seva família de vacances a Itàlia, Espanya i els Estats Units, convidats per diversos empresaris amics locals, així com a l'adquisició de vehicles per a ús privat en condicions sospitosament favorables.

Merkel, amiga

En aquests dos mesos, des que va saltar la polèmica, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha demostrat en més d'una ocasió el seu suport i estima personal vers Wulff, que va arribar a la presidència el juny del 2010 a proposta de la cancellera, després la dimissió del seu coreligionari, Horst Köhler, que també va dimitir per unes polèmiques declaracions sobre la guerra d'Afganistan.

Encara que va ser nomenat candidat de la coalició governamental (cristianodemòcrates, socialcristians bavaresos i liberals) a la presidència d'Alemanya, va haver de passar tres votacions fins a esdevenir president, la qual cosa va posar de manifest les dissidències entre aquestes formacions, a més del seu rebuig per part de l'oposició.

Problemes interns

Malgrat tot, Wulff es va convertir en el president més jove de la història de la República Federal d'Alemanya i va ser el segon catòlic a assumir la prefectura de l'estat, després de Heinrich Lübke.

Des que Merkel llancés la seva candidatura, Wulff, home amb reputació de ser un estrateg molt més dur que el seu etern somriure i maneres suaus, va haver de batallar amb els dubtes sorgits de les seves pròpies files sobre si era la persona adequada per al primer càrrec representatiu del país.

Jurista

Wulff va néixer a Osnabrück, la Baixa Saxònia, el 1959, i es va formar com a jurista. Va ingressar a les files de la CDU el 1975 i va exercir com a president de la Baixa Saxònia entre el 2003 i el 2010, en coalició amb el Partit Liberal (FDP).

Abans d'arribar a aquest lloc, va encaixar dues derrotes seguides a l'estat davant el socialdemòcrata Gerhard Schröder, cap del govern de la Baixa Saxònia del 1990 al 1998, any en què va aconseguir la cancelleria federal i es va quedar el lloc que ocupava Helmut Kohl.

stats