REVOLTA A SÍRIA
Internacional 12/08/2012

Clinton i Erdogan volen accelerar la fi d'Al-Assad

Damien Cave
3 min
L'ALIANÇA ES CONSOLIDA 
 Hillary Clinton i el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, a Istanbul.

THE NEW YORK TIMES / ISTANBULTurquia i els Estats Units van acordar ahir accelerar els preparatius per a la possible caiguda del president de Síria, Baixar al-Assad, amb la creació d'un equip bilateral formal per gestionar el suport a l'oposició i l'ajuda als refugiats, i preveure els "pitjors escenaris", inclòs un atac amb armes químiques.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, de visita a Istanbul, i el ministre d'Exteriors turc, Ahmet Davutoglu, van proclamar que, en vista de l'agreujament de la situació a Síria -la batalla d'Alep continua intensificant-se-, és l'hora de posar en marxa un centre per compartir informació i planificació. Un grup de treball unificat dels serveis d'intel·ligència, militars i polítics es constituirà immediatament per fer seguiment del present de Síria i planificar el seu futur.

"Coincidim amb el ministre que cal una planificació operativa molt intensa", va dir Clinton. "Hem treballat molt coordinats al llarg d'aquest conflicte, però ara hem d'entrar en els detalls".

La secretària d'Estat, que també va anunciar una partida addicional de 4,5 milions d'euros en ajuda humanitària per als refugiats, va deixar oberta l'opció d'establir una zona d'exclusió aèria, i va indicar que totes les opcions sobre la taula requereixen una "anàlisi profunda".

L'endemà que els manifestants cridessin a Alep "Doneu-nos armes antiaèries", fonts oficials nord-americanes van repetir que els Estats Units són reticents a armar o donar suport aeri a l'oposició, perquè això podria provocar una resposta més violenta, no només de Síria, sinó també de Rússia, l'Iran o altres aliats d'Al-Assad, que s'han oposat frontalment a una intervenció directa estrangera per precipitar-ne la caiguda. Clinton va dir que l'objectiu és eliminar els Al-Assad però sense "causar encara més mort i destrucció".

Turquia és un centre clau per a qualsevol tipus d'acció a Síria. Antic aliat de Damasc, s'ha posat al costat dels rebels, i és la base de molts grups de l'oposició. La seva frontera s'ha convertit en el punt principal de distribució d'armes i ajuda als rebels, que han obert un corredor intermitent de subministrament fins a Alep.

Passar a l'acció

Davutoglu va parlar amb més contundència que Clinton de la necessitat d'intervenir a Síria. Va descriure la crisi humanitària a Alep i el patiment dels refugiats que fugen per les carreteres sota l'atac de les forces sirianes, i va instar la comunitat internacional a "prendre mesures molt enèrgiques".

Però, a la pràctica, els analistes alerten que els Estats Units i Turquia, juntament amb un grup més ampli d'aliats coneguts com els Amics de Síria, continuen sense abordar els problemes de fons. L'anunci d'ahir correspon encara a una política de suport vital que es limita a mantenir viu el moviment rebel mentre es decideix quin serà el pas següent. "Els amics de Síria volen assegurar-se simplement que l'oposició no desapareix", apunta Ilter Turan, professor de relacions internacionals de la Universitat Bilgi a Istanbul.

Després de 17 mesos de conflicte i almenys cinc mesos d'una política nord-americana de donar "suport no letal" a l'oposició, hi ha senyals de més ajuda internacional. Més comandants rebels tenen telèfons satèl·lit i sistemes per comunicar-se de manera clandestina. Qatar i l'Aràbia Saudita han estat liderant l'esforç per armar els opositors, i funcionaris d'intel·ligència nord-americans han assessorat alguns grups escollits.

Però els activistes diuen que l'ajuda que els ha arribat fins ara ha estat del tot insuficient. "No volem menjar ni diners, l'únic que necessitem són armes, tot el que necessitem són armes", va dir Abu Mohammed, un comandant de la brigada dels rebels a Alep. "Necessitem míssils antiaeris i se'ns acaba la munició".

Equip de TV capturat

Sobre el terreny, l'agència oficial de notícies va informar que els rebels havien capturat un dels seus equips de televisió a Damasc. Els rebels informaven d'intensos combats tant a la capital com a Alep. Malgrat les peticions d'ajuda militar, un grup de combatents d'Alep van difondre ahir un vídeo amb un suposat assalt a un arsenal del govern. Un home que s'identificava com a Abu Mohammed assegurava que se'n sortiran fins i tot si no arriba l'ajuda de fora: "No tinc por: no ens han ajudat fins ara i no hem parat de lluitar; confiem en Déu, tots som màrtirs de la revolució".

stats