ELECCIONS ALS ESTATS UNITS
Internacional 03/03/2016

Clinton i Trump ja pensen en les urnes del novembre

El seu clar domini de la jornada del Superdimarts els acosta a la nominació presidencial dels seus partits

Núria Ferragutcasas
3 min
La candidata demòcrata, Hillary Clinton, adreçant-se als seus seguidors en un míting celebrat aquest Superdimarts a Miami.

WashingtonLes curses demòcrata i republicana per a les nominacions a la Casa Blanca no han acabat. Tots els candidats encara són lluny de la línia de meta. Però el domini clar de l’anomenada jornada del Superdimarts de Hillary Clinton i Donald Trump deixa entreveure un duel d’aquests candidats a les eleccions presidencials del novembre. Tots dos van obtenir set triomfs a les primàries i caucus que es van celebrar en 11 estats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Per això, tant el discurs de la victòria de l’ex primera dama i ex secretària d’Estat dels Estats Units com el del magnat immobiliari novaiorquès van utilitzar un to més presidencial i, fins i tot, es van criticar l’un a l’altre com si ja fossin els candidats dels seus partits.

Resultats del Superdimarts. EDUARD FORROLL

“Amèrica no ha deixat mai de ser gran”, va dir Clinton des de Miami, en una clara referència a l’eslògan electoral de Trump: “El que cal és unir Amèrica”. La candidata demòcrata també va censurar la retòrica que utilitzen alguns candidats republicans i va subratllar que el país necessita “més amor i amabilitat” i que prospera quan “tothom prospera”.

Per la seva banda, Donald Trump no va ser gens subtil. L’empresari i exestrella d’un reality show va afirmar que un cop obtingui la candidatura republicana anirà contra una sola persona: Hillary Clinton. “Això si la deixen presentar-se a les presidencials, que és una gran suposició”, va dir suggerint que l’escàndol per l’ús d’un compte de correu privat de Clinton quan era ex secretària d’Estat dels EUA podria inhabilitar-la com a candidata presidencial. A més, va argumentar que la favorita de la cursa demòcrata, amb una llarga trajectòria política, ja ha tingut molts anys per intentar resoldre els problemes del país.

Trump va assegurar que és l’únic candidat capaç de derrotar Clinton, ja que, va continuar, la seva campanya genera entusiasme entre l’electorat i ha aconseguit atreure nous votants. “Sóc un unificador”, va dir als seus partidaris reunits a Palm Beach, Florida. Amb un parlament més conciliador que altres vegades, va afegir que espera que el Partit Republicà s’uneixi i doni suport a la seva candidatura: “Si ens unim, ningú, ningú ens podrà superar”.

Malgrat els seus triomfs rotunds, els seus rivals van afirmar que no pensen tirar la tovallola. El senador de Texas, Ted Cruz, i el de Florida, Marco Rubio, creuen que encara poden guanyar la nominació republicana. Cruz va guanyar a Texas, Oklahoma i Alaska, que, juntament amb Iowa, el posicionen com el candidat anti-Trump. Marco Rubio i el governador d’Ohio, John Kasich, s’ho juguen tot el dia 15 als seus estats per intentar erigir-se en l’alternativa real a l’excèntric empresari.

Sigui com sigui, Trump se seguirà beneficiant d’un camp republicà amb massa candidats. “Si la cursa segueix dividida, el camí de Donald Trump per a la nominació serà més probable. Això seria un desastre per als republicans, els conservadors, i per a la nació”, va advertir Ted Cruz des de Stafford, Texas, i va demanar als altres aspirants republicans que s’uneixin a la seva campanya.

Segueix en aquest interactiu tots els resultats de les primàries als Estats Units.Rubio, que és l’esperança de les elits republicanes, va ignorar la seva petició. Tot i que dimarts va obtenir el seu primer triomf de les primàries a Minnesota, els resultats aconseguits a la resta d’estats van ser pobres. Els seus atacs a la candidatura de Trump dels últims dies no van ser suficients.

El pla de Clinton contra Trump

La campanya de Clinton ja es prepara per a una possible batalla contra Trump al novembre, segons alguns mitjans americans. Fa uns mesos el seu equip desitjava una candidatura republicana de l’empresari de la immobiliària, ja que consideraven que era el candidat més fàcil d’abatre. Però la gran capacitat de Trump d’atreure tant votants conservadors com centristes i gent de classe treballadora ha deixat clar que és un aspirant a la presidència fort.

Per tant, els consellers de Clinton no volen desestimar la seva força i posaran en relleu la seva retòrica incendiària, antiimmigrant i misògina per aconseguir el vot de les dones i de les minories. El suport d’aquest últim grup d’electors va ser la clau de Clinton per guanyar el seu rival, Bernie Sanders, en set estats. I esperen que també ho sigui per arribar a la Casa Blanca. La seva estratègia, i les paraules de Trump contra ella, auguren que una possible campanya entre el milionari novaiorquès i la primera dama serà molt bruta.

stats