ELECCIONS ALS ESTATS UNITS
Internacional 30/07/2016

Clinton agafa impuls en la lluita per la Casa Blanca

Inicia una gira per estats clau després d’intentar dissipar dubtes sobre ella i oferir un futur inclusiu i de progrés

Núria Ferragutcasas
3 min
Una exultant Hillary Clinton celebrant la seva nominació com a candidata demòcrata a les eleccions del novembre, dijous a Filadèlfia.

FiladèlfiaLa convenció demòcrata es va acabar amb la paraula “històrica” en boca de tothom. Per primer cop, una dona és a un pas d’ocupar el Despatx Oval de la Casa Blanca. Hillary Clinton ha aconseguit fer l’esquerda més gran al sostre de vidre de les dones en la política dels Estats Units. Però per trencar-lo del tot ha de guanyar, primer, el candidat republicà, Donald Trump.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els quatre dies de debats i discursos, alguns d’estel·lars, com el del president nord-americà, Barack Obama, han buscat dissipar els dubtes sobre el caràcter de la candidata demòcrata i presentar una visió de futur per al país optimista, inclusiva i de progrés. La gran atenció mediàtica rebuda els últims dies dóna un impuls a la candidatura de Clinton que es determinarà en els sondejos dels pròxims dies.

Tanmateix, a cent dies de les eleccions, la cursa es presenta oberta i, per això, la demòcrata i el seu company en el ticket electoral, el senador de Virgínia Tim Kaine, no van reposar ni un segon i es van embarcar ahir en una gira amb autobús per dos estats del cinturó postindustrial del país, Ohio i Pennsilvània, que són considerats claus per guanyar la presidència.

Trump, amb el seu missatge de proteccionisme comercial -contrari a l’ortodòxia del seu partit-, ha atret votants blancs de classe treballadora dels estats d’aquesta zona, a l’Oest Mitjà del país, que normalment voten el Partit Demòcrata.

Partit dels treballadors

La nit abans, en el seu discurs d’acceptació de la nominació presidencial demòcrata, Clinton va assenyalar els èxits econòmics de la presidència de Barack Obama, com ara la creació de més de 14 milions de llocs de treball. Però va reconèixer que no tot és “de color de rosa” i que molts se senten frustrats i, fins i tot, furiosos amb l’ statu quo.

“Sabeu què? Que tenen raó. Som el partit dels treballadors però no hem sabut explicar gaire bé la feina que fem per vosaltres”, va dir, i va afegir que el seu pla econòmic ofereix un augment del salari mínim i “la inversió més gran en llocs de treball nous i ben pagats des del final de la Segona Guerra Mundial”. “Llocs de treball en indústria manufacturera, energies netes, tecnologia i innovació, petits negocis i infraestructura”, va subratllar entre grans aplaudiments i crits de “Hillary!”

Clinton, amb l’ajuda de Kaine, fill d’un ferrer nascut a Missouri, tenia previst explicar aquest pla als treballadors d’Ohio i Pennsilvània. De moment, lidera la intenció de vot en els dos estats, tot i que per un marge molt estret, d’un punt, en el primer estat.

Una visió “il·lusionant”

Claire Marcet, una porto-riquenya que viu a San Francisco, es feia camí entre el confeti i les muntanyes de globus dels colors de la bandera dels Estats Units, pocs minuts després del parlament de la candidata demòcrata. “Ha sigut un discurs emocionant, que il·lusiona i insta tots els nord-americans a treballar junts per un futur millor”, va afirmar. Per a Marcet, les seves paraules eren molt diferents del discurs “fosc” de Donald Trump, que “busca dividir” els nord-americans. “[A ell] No li importen els llatins ni els immigrants. Es vol desfer de nosaltres”, va dir amb to preocupat.

Clinton va fer un al·legat a favor de l’esperança i contra la por, i va rebutjar el retrat dels Estats Units que va fer la setmana passada a Cleveland el seu rival republicà, Donald Trump. De fet, va assegurar que el magnat immobiliari ha portat el Partit Republicà “del Morning in America [Matí a Amèrica] al Midnight in America [Mitjanit a Amèrica]”, en referència a l’eslògan de la campanya de reelecció del líder republicà Ronald Reagan el 1984. Trump no va trigar a contestar i va assegurar que si era mitjanit a Amèrica era “per culpa dels set anys i mig de govern del president Obama”.

Però a banda de presentar la seva visió per al país, la convenció va servir perquè Clinton es presentés un cop més als seus conciutadans. El seu marit, Bill, i la seva filla, Chelsea, juntament amb testimonis de persones que van explicar la feina feta per l’ex primera dama durant la seva carrera política, van aconseguir humanitzar la candidata demòcrata. En els pròxims dies caldrà veure si els seus esforços per sincerar-se i dissipar dubtes sobre el seu caràcter han tingut èxit i els votants comencen a confiar-hi més.

stats