16/09/2016

Clinton reapareix en campanya amb crítiques a Trump

3 min
Hillary Clinton dirigint-se  al públic ahir en un acte sobre la família a la ciutat  de Greensboro, a Carolina  del Nord.

Nova York“És fantàstic tornar a la campanya”. Aquesta va ser una de les primeres frases de Hillary Cliton en el seu retorn a l’arena electoral després de tres dies d’absència per convalescència. Un míting a Greensboro, Carolina del Nord, amb l’ I feel good de James Brown precedint l’entrada d’una candidata que intentava transmetre optimisme a cada gest, a cada paraula.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Era un acte sobre la família, englobat en la campanya Junts serem més forts, però aquesta vegada més que les propostes de la candidata l’important eren les sensacions que transmetia, si convencia que havia superat la pneumònia que l’havia deixada fora de combat des de diumenge. Clinton va plantejar les seves iniciatives per protegir la família, va subratllar que “el Somni Americà és prou gran perquè hi càpiga tothom” i va criticar un dels trets més característics de Trump: “Mai no seré el xòuman que el meu rival és, i ja em va bé”. És una de les constants de la campanya de Clinton, recalcar que Trump no té el perfil per ocupar la presidència del país.

La campanya demòcrata necessita més que mai el retorn de Clinton, tenir la candidata trepitjant el terreny, perquè els últims sondejos indiquen un frec a frec entre Clinton i Trump. L’ús que va fer dels e-mails quan era secretària d’Estat, una font aparentment inesgotable d’arguments per als republicans, i els dubtes recents sobre la seva salut després de l’incident de l’11-S han erosionat l’avantatge de què Clinton disposava a l’agost.

Lleuger avantatge

Dos sondejos mostren aquest equilibri. El del New York Times i la CBS dóna a nivell de tots els Estats Units un 46% per a Clinton i un 44% per a Trump entre els electors que probablement aniran a votar. Si s’amplia la mostra a tots els electors registrats, el marge per a Clinton és lleugerament superior: 46%-41%.

Una segona enquesta, aquesta de la CNN, indica que en dos estats clau, dos dels anomenats swing states, Ohio i Florida, Trump cotitza a l’alça, i remunta fins a establir un empat virtual. A Ohio, Trump guanyaria per poc entre els electors que probablement aniran a votar, i Clinton ho faria entre el total de registrats. Florida pesa molt, és dels estats que aporta més vots electorals per a l’elecció de president, 29 dels 270 que es necessiten per arribar a la Casa Blanca.

Si les convencions del juliol van donar impuls a Clinton i li van proporcionar un avantatge durant tot l’agost, l’estrena de curs no se li ha posat gens bé a la candidata demòcrata. S’hi han sumat les polèmiques dels e-mails, l’estat de salut i alguns errors, com quan va qualificar de “deplorables” la meitat de seguidors de Trump i tot seguit va haver de rectificar.

Des del mareig de Hillary Clinton diumenge, la salut s’ha convertit en tema estrella de la campanya, de forma que els dos candidats s’han vist obligats a facilitar informació detallada del seu estat. Trump ho ha fet molt en el seu estil, apareixent en un xou televisiu on ha presentat una carta del seu metge que, amb descarat to de campanya, indica que “té una salut excel·lent i energia per afrontar -sense interrupció- els rigors” de la campanya i de la presidència dels Estats Units. Sí que reconeix que no fa exercici, que hauria de baixar de pes i que pren medicaments contra el colesterol.

També la doctora de Hillary Clinton ha facilitat una carta, on afirma que el seu estat continua millorant després de contraure una pneumònia “suau, no contagiosa”. La doctora Lisa Bardack afegeix que, des de diumenge, ha examinat Clinton en diferents ocasions i que s’ha recuperat bé, amb antibiòtics i repòs. A la carta no hi falta un epíleg més polític que mèdic: “Continua amb bona salut i preparada per servir com a presidenta dels Estats Units”.

stats