Colòmbia celebrarà un plebiscit per avalar els acords de pau

La Cort Constitucional va aprovar dilluns la celebració d'un referèndum perquè la població voti sobre els acords de pau entre govern i les FARC

El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, va obtenir ahir una important victòria a l'aconseguir que la Cort Constitucional aprovés la celebració d'un plebiscit per a que la ciutadania voti sobre l'acord de pau entre el govern i la guerrilla de les FARC. Colòmbia inicia demà un any legislatiu que estarà fortament marcat per les negociacions de pau entre el govern de Santos i la guerrilla majoritària del país, les FARC. La signatura de l'acord se celebrarà els propers dies, posant punt i final a més de 50 anys de conflicte.

El plebiscit el convocarà Santos després de signar l'acord amb les FARC i és probable que es celebri el mes de setembre. Colòmbia viu un "moment històric", va destacar dilluns el president, i la del plebiscit serà "la decisió més important que cadascú de nosaltres haurà de prendre en tota la seva vida". Els acords de pau quedaran aprovats si el obtenen un 13% de vots a favor en el referèndum.

A partir de demà, el congrés colombià rebrà 44 projectes legislatius per començar a aplicar els acords de pau. Aquests projectes seran aprovats de forma ràpida gràcies al procediment especial que estableix l'Acte Legislatiu per a la Pau, que s'activarà quan s'aprovin els acords de l'Havana (la seu de les negociacions entre el govern i les FARC).

Aquest Acte Legislatiu per a la Pau, aprovat el 2 de juny passat, blinda jurídicament l'acord de pau i dóna poders extraordinaris al president durant un termini de 180 dies per fer decrets-llei amb l'objectiu de facilitar i assegurar la implementació de la pau arreu del país. Així mateix, en els propers 20 anys els govern ha d'incloure en el seu Pla Nacional de Desenvolupament un "Pla plurianual d'inversions per a la pau", per destinar recursos a les zones més afectades pel conflicte.

Un acord per tancar 50 anys de conflicte

Ja fa quasi quatre anys des que es negociacions entre les FARC i el govern de Colòmbia i durant aquest temps s'han anat aconseguint petites millores per a la situació del país.  El passat 22 de juny, les dues parts van acordar un alto al foc definitiu i el conflicte més llarg d'Amèrica Llatina s'acosta al seu final. Segons el Centre Nacional de Memòria Històrica (CNMH), el conflicte deixa més de 5,7 milions de víctimes de desplaçaments forcats, uns 220.000 morts, més de 25.000 desapareguts i més de 30.000 segrestos en els seus més de 50 anys.

Més continguts de