Internacional 16/09/2011

La CE pressiona per tenir l'última paraula en el control de fronteres

Brussel·les ha presentat un projecte de llei per modificar l'acord Schengen que irrita Alemanya, França i Espanya, que s'oposen al fet la CE tingui dret a veto en una qüestió que és competència dels estats

Redacció
1 min
Entre divendres i ahir van arribar a l'illa italiana de Lampedusa gairebé 2.000 refugiats més.

BarcelonaLa Comissió Europea (CE) ha presentat aquest divendres un projecte de llei controvertit que atorga a la Unió Europea la potestat de tenir l'última paraula en el tancament temporal de fronteres, una competència que fina ara era dels estats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les autoritats nacionals són les encarregades de reimplantar els controls temporals de les fronteres amb altres països membres en casos excepcionals que suposin una greu amenaça per a l'odre públic i la seguretat interior.

La proposta és un pla per delimitar com s'ha de governar de cara al futur l'espai Schengen, un acord de lliure circulació de persones entre 22 països europeus, Islàndia, Noruega i Suïssa.

El projecte de llei ha molestat Alemanya, França i Espanya, que la setmana passada van enviar una carta a la CE en què s'oposaven a la mesura i consideraven que el control de fronteres és una qüestió de “sobirania nacional”. El projecte de llei permet als estats membres actuar per la seva banda només cinc dies, i passat aquest temps la CE podria tenir dret a veto a un eventual tancament de fronteres unilateral portat a terme per alguns dels socis comunitaris.

La CE va decidir reformar l'acord Schengen després que França reintroduís els controls fronterers amb l'objectiu de frenar l'entrada d'immigrants de la Primavera Àrab provinents d'estats africans via Itàlia.

L'aprovació d'aquest projecte de llei va per llarg. La reforma haurà de passar la burocràcia de Brussel·les, el text serà esmenat i cal que passi pel Consell de Ministres d'Interior i el Parlament Europeu.

stats