TAILÀNDIA
Internacional 08/07/2018

L'operació de rescat s'interromp durant 10 hores amb quatre nens ja fora de la cova

Els menors han hagut de passar per llargs trams inundats acompanyats de dos submarinistes cadascun

Luis Garrido-julve
5 min
Un grup de soldats tailandesos treballant per treure aigua de la cova on hi ha atrapats els nens.

BangkokEls equips de rescat ja han aconseguit treure quatre dels nens atrapats a l'interior de la cova Tham Luang. Alguns mitjans apunten que serien sis els nens rescatats, però les autoritats tailandeses només en confirmen quatre. Quan encara queden vuit nens i l'entrenador dins de la cova, l'operació s'ha aturat amb la previsió de reprendre-la com a mínim dins de 10 hores, quan hagi passat la nit (eren ja més de les 10 de la nit a Tailàndia).

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons van explicar en roda de premsa, calen entre 10 i 20 hores per tornar a tenir tot enllestit i poder reprendre l'operació de rescat dels nens que falten i el seu entrenador de 25 anys. Els quatre nens que han triga més de tres hores i mitges a fer el recorregut de sortida de la cova. Tots tres han han començat a bussejar a les 14 hores, horari tailandès, i el primer ha aconseguit sortir de la cova a les 17.31 de la tarda, el segon a les 17.52h, el tercer a les 18.06 i el quart a les 19.47 de la tarda.

En sortir, els nens han sortit han sigut atesos en un hospital de campanya instal·lat fora de la cova, abans de ser traslladats amb helicòpter fins a un hospital de la província. En tots els casos ha estat una atenció rutinària, excepte per a un dels nens que sí ha requerit atenció mèdica específica, encara que de moment se'n desconeixen els detalls.

Per sortir de la cova, cada nen va acompanyat de dos submarinistes, un al costat seu que hi comparteix el tanc d'oxigen, i un altre al darrere vigilant. Així van travessant diversos passatges inundats abans d'arribar a la cambra on hi ha avituallament d'aliments i medicines, just abans de l'últim tram que ja els porta a la sortida de la cova.

El bombeig constant d'aigua fora de la cova, que fa dies que està en marxa, ha aconseguit reduir al màxim els trams de cova per on calia bussejar i els equips de rescat han aprofitat el millor moment, quan la pluja havia ofert una treva prou llarga, per engegar l'operació. Segons alguns mitjans, a més, els metges han decidit que els nens més dèbils serien els primers a sortir-ne.

Tretze submarinistes estrangers i cinc membres de la unitat d'elit de la marina tailandesa formen part de l'equip de rescat que mira de treure els nens de la cova inundada un a un a través dels túnels submarins.

L'operació per rescatar els 12 nens i el seu entrenador atrapats a la cova de Tailàndia ha començat avui diumenge a primera hora (a les 5.00, hora catalana).

El rellotge no juga a favor dels equips de rescat perquè tenen tres dies per treure els 12 menors atrapats i l’entrenador arran de la previsió meteorològica, que apunta a l'arribada de pluja torrencial que faria gairebé impossible l'operació.

Els 12 nens i l'entrenador fa 15 nits que estan atrapats a l'interior de la cova inundada. El rescat ha captat l'atenció del món sencer i equips experts en rescats dins de coves s'han desplaçat a Tailàndia des dels EUA, el Regne Unit, Austràlia i la Xina, entre altres llocs. Aquest diumenge, amb l'operació de rescat ja en marxa, el president dels EUA, Donald Trump, ha assegurat que el seu govern treballa de prop amb el de Tailàndia per aconseguir treure els nens atrapats de la cova.

El bombeig d'aigua funciona

Si hi ha una persona que, per a molts tailandesos, ha sigut la cara visible de la crisi de la cova de Tham Luang és Narongsak Osottanakorn, que fins ahir era el governador de Chiang Rai, la regió on hi ha atrapats els nens. Alguns el consideren l’artífex del dispositiu de rescat que va trobar els nois dilluns passat, gràcies a la coordinació amb experts internacionals. Si bé ha sigut rellevat del càrrec a mitja crisi, perquè el seu mandat s’acabava precisament aquesta setmana, ahir encara va donar una nova il·lusió al seu poble.

Per primer cop el ja exgovernador va manifestar que el bombeig d’aigua funcionava. I que les condicions per rescatar els nens serien bones durant els pròxims dies. Tot i que, com totes les bones notícies a la cova de Tham Luang, anava lligada a un altre perill. La pluja va amainar ahir dissabte i no es van complir les prediccions més dolentes, però es tem que només es disposi d’uns tres dies per rescatar els nens, abans que les tempestes o la falta d’oxigen facin perillar l’operació. El problema, amb tot, continua sent el tipus de rescat que cal dur a terme. S’ha tornat a tenir en compte la possibilitat de fer un túnel des de l’exterior cap al lloc on són els nens. Circulen rumors a les àrees pròximes a la cova que hi ha una esquerda que comunica amb l’interior. Això, juntament amb la por de fer sortir els nois bussejant, ha reforçat aquesta possibilitat.

Un equip d’Elon Musk hi treballa

En aquesta línia d’actuació hi ha la principal proposta plantejada per l’equip enviat pel multimilionari i expert tecnològic Elon Musk. Més enllà de l’ànim moral que aporta la seva ajuda, amb ell s’està buscant un camí per fer un altre túnel alternatiu. Els experts de Musk també donen idees més extravagants, com ara instal·lar un tub des de l’exterior cap on són els nens. Una opció que ja s’havia plantejat abans, però que no s’havia tingut en compte fins que van arribar els experts aeronàutics.

Tot i així, l’opció d’extreure els nois bussejant encara és damunt la taula, si bé després de la mort d’un soldat i bussejador expert fa un parell de dies s’ha tornat més impopular.

Tot i que no hi ha confirmació oficial, es diu que el ministre de l’Interior de Tailàndia s’està reunint amb un grup d’experts en rescats, alguns originaris del seu país, però també amb presència d’alguns dels més importants coneixedors de les operacions en coves a tot el món. L’opció que podrien plantejar-se, es comenta ja amb força a Tailàndia, és fer que el camí bussejant sigui més fàcil després d’haver bombejat fora molta aigua. S’instal·larien estacions d’oxigen a mig camí per garantir un rescat més segur. Però aquesta opció encara no s’ha confirmat, tot i que els mitjans afins al govern tailandès diuen que podria ser la més favorable.

Els tailandesos estan molt agraïts de l’ajuda internacional que han rebut en aquesta crisi. I moltíssims ciutadans veuen imprescindible la col·laboració internacional amb aportacions dels millors equips de cada país. Tot plegat malgrat que alguns dels grans mitjans de comunicació del país -com el diari Khaosod - encara parlin seriosament de la possible influència positiva d’un eclipsi pròxim o del suposat fantasma que habita, diuen, la cova on són els nens.

stats