Internacional 27/09/2019

Condemnat l'assassí de la 'youtuber' del Pakistan que va fer canviar la llei

El germà de la jove la va matar perquè es va sentir ofès per les imatges que penjava a les xarxes

Ara
2 min
Qandeel Baloch, la jove assassinada dissabte passat a mans del seu germà

BarcelonaL'assassinat de Qandeel Baloch, una jove del Pakistan molt coneguda pels vídeos que penjava a les xarxes socials, va fer que el govern canviés la llei per condemnar els anomenats 'crims d'honor', assassinats que, sota l'excusa de la moralitat, castiguen les dones que s'atreveixen a subvertir les normes i els costums patriarcals. Ara un tribunal ha condemnat a cadena perpètua un dels seus germans, Muhammed Wasim, de 25 anys.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La sentència absol un altre dels germans de Qandeel Baloch, mentre que un tercer ha estat declarat fugitiu, ja que no es va presentar al judici perquè va fugir a l'Aràbia Saudita. Entre els absolts també hi ha el clergue Mufti Abdul Qavi, en una decisió que va ser celebrada pels seus seguidors.

Segons els jutges, Wasim va drogar i va escanyar la seva germana el juliol del 2016 perquè se sentia dolgut pels vídeos "vulgars" i els comentaris que feia a les xarxes socials perquè, al seu parer, deshonrava el nom de la família. En un primer moment, l'home va confessar el crim i, tot i que posteriorment se'n va desdir, el tribunal no l'ha cregut.

Qandeel Baloch tenia 26 anys quan van acabar amb la seva vida. La jove s'havia fet molt popular entre les internautes pakistaneses i comptava amb més de 700.000 seguidors que aplaudien els seus atreviments a trencar els tabús de la conservadora societat pakistanesa.

Baloch s'havia convertit en un símbol en contra de la repressió i asfíxia moral i per als sectors més progressistes representava una inspiració a causa dels seus plantejaments desinhibits i feministes, mentre que per a altres sectors més conservadors era objecte de crítiques.

Els mal anomenats 'crims d'honor' són molt habituals en algunes parts de l'Àsia i solen implicar familiars que, a través del crim, pretenen lluitar contra una ofensa que contravé la conservadora moral tradicionalista.

Segons dades de l'ONG Comissió de Drets Humans del Pakistan, entre el 2004 i el maig del 2018 es van registrar al país 17.628 'crims d'honor', tot i que es creu que la xifra real podria ser molt més alta a causa de la falta de denúncies, ja que en molts casos són comesos per familiars propers.

Després de l'assassinat de Baloch, el govern pakistanès va aprovar l'octubre del 2016 una llei que prohibeix que els familiars de les víctimes perdonin els botxins, un forat legal amb el qual molts homes quedaven lliures després de matar una dona, en general una germana o una esposa.

Tot i això, els pares de la jove assassinada i el seu assassí van demanar al tribunal aquest agost que retirés els càrrecs contra Wasim perquè els hi havien perdonat, petició que va ser rebutjada, informa l'agència Efe. A més, la llei va establir una pena obligatòria de 25 anys de presó per a aquells que cometin aquests crims i la creació de vies ràpides als tribunals. No obstant això, grups de drets humans i activistes adverteixen que la llei ha tingut poc impacte a l'hora de posar fre a aquests crims.

stats