Condemnen la Rasputina sud-coreana a 20 anys de presó per corrupció

Choi Soon-sil, amiga íntima de l'expresidenta del país, va extorsionar mig centenar d'empreses

Choi Soon-sil, mediàticament coneguda com la Rasputina sud-coreana, ha sigut condemnada aquest dimarts a 20 anys de presó i a pagar una multa de 18.000 milions de wons (13,4 milions d'euros) per ser el cervell de la trama de corrupció que va escandalitzar el país asiàtic fa uns mesos.

Choi, de 61 anys, va ser acusada, juntament amb l'expresidenta sud-coreana Park Geun-hye, de ser la principal responsable d'una xarxa de tràfic d'influències i el tribunal del districte central de Seül l'ha declarat culpable d'abús de poder, corrupció i interferència política. Park Geun-hye va ser destituïda i empresonada el març de l'any passat i, a hores d'ara, està a l'espera del veredicte pel mateix cas. 

La Rasputina, amiga íntima de Park, va ser detinguda el novembre del 2016 -considerada com la impulsora de la trama- i estava acusada de 18 càrrecs, entre els quals abús de poder, coacció i suborn. Per això mateix, la fiscalia havia sol·licitat una pena de 25 anys i una multa de 125.000 milions de wons (uns 94 milions d'euros).

A través d'aquest entramat, i tot i que no ocupava cap càrrec públic, Choi va aconseguir intervenir en qüestions d'Estat i va extorsionar més de mig centenar d'empreses. Aquestes empreses entregaven donacions a fundacions controlades per la mateixa Rasputina, amb la presumpta complicitat de l'expresidenta.

Entre les companyies estafades hi havia noms com LG, Hyundai o el gegant Samsung, el grup empresarial més gran del país. Els jutges han considerat, però, que no s'ha demostrat que Samsung hagi obtingut fins ara cap tipus de favor governamental. El president del grup Lotte també ha sigut condemnat a dos anys i mig de presó per haver subornat la Rasputina amb una donació de 7.000 milions de wons (uns 5,2 milions d'euros).

L'exsecretari presidencial, An Chong-bum, ha sigut condemnat a sis anys de presó i a pagar una multa de 100 milions de wons (75.000 euros) per haver-se lucrat econòmicament de suborns dins la xarxa de tràfic d'influències. 

L'ambient que es respirava durant l'any 2016, després de coneixe's tot aquest entramat, va provocar que milers de persones es manifestessin de forma regular, fet que va acabar amb la destitució de la líder de l'estat seguit d'una anticipació de les eleccions en les quals va sortir escollit l'actual president, Moon Jae-in.

Park, de 66 anys, s'enfronta a una pena de presó que pot oscil·lar entre els 10 anys i la cadena perpètua. A finals de març es coneixerà el resultat del judici, tot i que l'acusada s'ha mostrat reticent a presentar-se al tribunal al·legant problemes de salut. 

Més continguts de