Internacional 04/07/2013

Sarkozy dimiteix com a membre del Consell Constitucional francès

L'anunci arriba després que el tribunal hagi anunciat que l'estat no ha de tornar deu milions d'euros de la campanya electoral de l'expresident francès

Agències
2 min

BarcelonaL'expresident de França, Nicolas Sarkozy, ha dimitit del Consell Constitucional Francès, un òrgan que garanteix la constitucionalitat de les lleis al país i del qual han format part tots els presidents de la República Francesa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La decisió ha arribat després que el Consell hagi rebutjat aquest dijous els comptes de la campanya electoral de Nicolas Sarkozy el 2012, any en què va perdre les eleccions davant François Hollande.

Amb aquesta sentència, l'expresident francès deixarà de cobrar 10 milions d'euros de part de l'estat.

Segons el Constitucional, Sarkozy va gastar-se 23,1 milions d'euros quan el límit permès de despesa durant una campanya electoral és de 22,5 milions d'euros. D'aquesta manera, perd el dret de reemborsament del 47,5% de la despesa de la campanya per irregularitats.

Es tracta del primer cop que es produeix aquest fet en la història de la Cinquena República Francesa, instaurada el 1958.

A través d'un comunicat, el Tribunal Constitucional francès ha emès la mateixa sentència que abans havia fet la Comissió Nacional de Comptes de Campanya i Finançament de Política Pública, que ja havia rebutjat el 2012 la comptabilitat presentada per Sarkozy.

Un míting de tres milions d'euros

El constitucional creu que Sarkozy va finançar part de la seva campanya a través de l'Estat i el seu partit, Unitat pel Moviment Popular (UMP). Entre les despeses pròpies de la campanya, també n'hi ha de reunions preparatòries, desplaçaments, sondejos electorals i la publicació de tríptics polítics.

Entre els sobrecostos, destaca el gran míting que l'aleshores president de França va fer el març del 2012 davant d'uns 50.000 simpatitzants als afores de París i que va costar uns tres milions d'euros. El Constitucional diu que Sarkozy va carregar la meitat dels costos del míting al seu partit.

L'exlíder de l'UMP també va deixar fora dels comptes de campanya mítings que havia fet entre el desembre del 2011 i el febrer del 2012. Sarkozy va argumentar que ho havia fet perquè aquests mítings van tenir lloc quan encara no havia anunciat la seva candidatura oficial.

La decisió del Constitucional, al qual havia recorregut Sarkozy, arriba en un moment en què la UMP ja havia comunicat que té dificultats de finançament.

stats