CIBERGUERRA
Internacional 23/12/2014

Corea del Nord amenaça els EUA amb una guerra per l’acusació del ciberatac a Sony

Pyongyang diu que és el govern d’Obama qui està al darrere de la producció del film ‘The interview’

Núria Ferragutcasas
3 min

WashingtonCorea del Nord va apujar ahir el to de les seves amenaces contra els Estats Units per les acusacions del ciberatac a la productora Sony i va afirmar que està preparat per a una confrontació “en totes les formes de guerra, incloent-hi la cibernètica”. En un llarg comunicat publicat per l’agència estatal KCNA, el règim de Kim Jong-un va advertir d’atacs contra la Casa Blanca, el Pentàgon i tot el territori nord-americà.

“El nostre contraatac més dur serà contra la Casa Blanca, el Pentàgon i el continent americà, la claveguera del terrorisme, i superarà amb escreix el contraatac simètric anunciat per Obama”, va assegurar la Comissió Nacional de Defensa de Corea del Nord. Pyongyang va reiterar que no té res a veure amb l’agressió cibernètica a Sony i va acusar el govern de Barack Obama d’estar “profundament implicat” en la realització del film The interview, una sàtira sobre el líder nord-coreà.

La reacció nord-coreana va arribar l’endemà que el president nord-americà anunciés un procés per avaluar si Corea del Nord ha de tornar a ser inclosa en la llista negra de països que patrocinen el terrorisme arran del ciberatac a Sony. La seva inclusió a la llista suposaria restriccions a l’ajuda exterior, prohibició d’exportacions i vendes de defensa, i diverses traves financeres.

Els Estats Units han rebutjat la proposta de Pyongyang d’investigar de manera conjunta els fets contra la productora nord-americana. “Si volen ajudar en el cas poden admetre la seva culpabilitat i compensar Sony” , va afirmar ahir la portaveu assistent del departament d’Estat nord-americà, Marie Harf.

Sony calcula que el ciberatac i la posterior cancel·lació de la pel·lícula The interview podria costar-li més de 200 milions de dòlars. I estudia publicar el film (una comèdia sobre un complot per acabar amb la vida de Kim Jong-un) a través de Crackle, el seu servei de streaming.

Sobre les amenaces nord-coreanes, Harf va dir que els EUA se les prenen seriosament però que de moment no hi ha “senyals creïbles” d’un atac a la Casa Blanca o el Pentàgon. A més, va instar Corea del Nord a “actuar amb moderació” i “abstenir-se de noves amenaces”.

D’altra banda, Obama, en una entrevista a la CNN, va assegurar que el seu país no considera l’atac contra Sony un “acte de guerra”, sinó un “cibervandalisme molt costós”.

Violació de drets humans

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides va debatre ahir per primer cop les violacions de drets humans a Corea del Nord. A més va considerar una resolució aprovada per l’Assemblea General que pretén portar les autoritats nord-coreanes davant del Tribunal Internacional de l’Haia per suposats crims contra la humanitat.

Pyongyang es va negar a participar en la reunió i va acusar els EUA i els seus aliats d’utilitzar la qüestió dels drets humans com a pretext per derrocar el seu govern. A més, va qualificar d’“escombraries humanes” els que van fugir del país i van oferir els seus relats a la comissió de l’ONU que va elaborar un informe sobre la situació dels drets humans a Corea del Nord.

La Xina, l’únic aliat de Corea del Nord, i Rússia van intentar impedir el debat sense èxit, ja que el vot de la resta de membres del Consell de Seguretat es va imposar. Tot i així, sí que va bloquejar una resolució contra el règim nord-coreà.

La Xina diu que no hi ha proves contra Pyongyang

El govern xinès va condemnar ahir “qualsevol forma de ciberatac”, però va defensar el règim de Corea del Nord en afirmar que no hi ha cap prova que vinculi Pyongyang amb l’atac a Sony. “Abans de treure qualsevol conclusió cal que hi hagi un recompte complet dels fets i les proves”, va dir la portaveu del ministeri d’Afers Estrangers, Hua Chunying, que va explicar que el ministre havia parlat per telèfon amb el secretari d’Estat dels EUA, John Kerry, per assegurar-li que “la Xina rebutja totes les formes de ciberatac i de ciberterrorisme”.

La Xina, l’única aliada de Corea del Nord, també va ser acusada de ciberespionatge pels Estats Units fa uns mesos. Alguns oficials nord-americans van apuntar que l’atac a Sony podria haver estat dut a terme des de servidors xinesos per amagar-ne l’origen. El Japó, l’aliat dels EUA a la zona, també va condemnar l’atac però va evitar acusar directament Pyongyang. “Mantenim contacte directe amb els EUA i donem suport a la seva gestió del cas”, va dir un portaveu.

stats