Publicitat
Publicitat

CIBERGUERRA

Corea del Nord pateix una apagada d'internet en plena polèmica amb els Estats Units

La connexió s'ha restablert després de més de nou hores

Corea del Nord ha patit en les últimes hores una llarga apagada a la seva xarxa d'internet, un misteriós succés que ha provocat especulacions en ple conflicte amb els EUA pel ciberatac que va portar a la cancel·lació de la pel·lícula 'The interview', que caricaturitza el líder Kim Jong-un.

Les principals pàgines web nord-coreanes, entre elles la de l'agència estatal de notícies KCNA i la del diari Rodong del Partit dels Treballadors, han estat caigudes de forma discontínua durant més de 9 hores: des de la 01.00 hora local fins a les 10.45 d'avui.

Tot i que no és la primera vegada que això passa, el fenomen ha despertat una forta atenció i totes les mirades s'han dirigit als EUA, ja que divendres passat el president Barack Obama va prometre una "resposta proporcionada" al recent ciberatac a Sony Pictures del qual culpa Corea del Nord.

Alguns mitjans sud-coreans han suggerit que els EUA podrien estar darrere del succés ja que, tot i que les caigudes de les pàgines web nord-coreanes són relativament freqüents, no és tan habitual que l'apagada les afecti totes alhora.

"Estem analitzant si el motiu de la caiguda de la xarxa ha estat un hackeig extern o una prova del sistema intern per reforçar la seguretat", ha explicat una font del govern de Corea del Sud a l'agència local Yonhap. Corea del Nord no s'ha pronunciat de moment.

A Corea del Nord internet només és a l'abast de les elits i tot i així la majoria de pàgines estrangeres estan censurades, de manera que al país s'utilitza més comunament la intranet local, completament controlada pel govern.

Pyongyang va apujar ahir el to de les seves amenaces contra els Estats Units per les acusacions del ciberatac a la productora Sony i va afirmar que està preparat per a una confrontació 2en totes les formes de guerra, incloent-hi la cibernètica". En un llarg comunicat publicat per l’agència estatal KCNA, el règim de Kim Jong-un va advertir d’atacs contra la Casa Blanca, el Pentàgon i tot el territori nord-americà.

"El nostre contraatac més dur serà contra la Casa Blanca, el Pentàgon i el continent americà, la claveguera del terrorisme, i superarà amb escreix el contraatac simètric anunciat per Obama", va assegurar la Comissió Nacional de Defensa de Corea del Nord. Pyongyang va reiterar que no té res a veure amb l’agressió cibernètica a Sony i va acusar el govern de Barack Obama d’estar “profundament implicat” en la realització del film The interview, una sàtira sobre el líder nord-coreà.

La reacció nord-coreana va arribar l’endemà que el president nord-americà anunciés un procés per avaluar si Corea del Nord ha de tornar a ser inclosa en la llista negra de països que patrocinen el terrorisme arran del ciberatac a Sony. La seva inclusió a la llista suposaria restriccions a l’ajuda exterior, prohibició d’exportacions i vendes de defensa, i diverses traves financeres.

Sony calcula que el ciberatac i la posterior cancel·lació de la pel·lícula 'The interview' podria costar-li més de 200 milions de dòlars. I estudia publicar el film (una comèdia sobre un complot per acabar amb la vida de Kim Jong-un) a través de Crackle, el seu servei de streaming.

Obama, en una entrevista a la CNN, va assegurar que el seu país no considera l’atac contra Sony un "acte de guerra", sinó un "cibervandalisme molt costós".

Més continguts de