Internacional 30/09/2017

Corea del Nord i els Estats Units tenen canals directes de comunicació

Washington està investigant si hi ha possibilitat de diàleg amb Pyongyang

Ara
2 min
El secretari d'Estat dels EUA, Rex Tillerson, es reuneix amb el president de la Xina, Xi Jinping, a Pequín..

BarcelonaEls Estats Units estan investigant si hi ha alguna possibilitat de diàleg amb Corea del Nord i mantenen diversos "canals directes" de comunicació amb el règim de Kim Jong-un, segons ha explicat aquest dissabte el secretari d'Estat dels EUA, Rex Tillerson.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tillerson ho ha dit en una trobada amb la premsa a la Xina, després de reunir-se amb el president xinès, Xi Jinping. "Els preguntem: 'Voleu parlar?' Tenim línies de comunicació amb Pyongyang, no estem a les fosques o en apagada total. Tenim un parell o tres de canals oberts amb Pyongyang", ha afirmat Tillerson, segons 'The New York Times'.

Aquestes paraules arriben com un dels primers indicadors que l'administració de Trump voldria apaivagar les tensions generades en els últims dies per l'escalada militar i verbal entre el règim nord-coreà i el mateix Trump, que va amenaçar de "destruir totalment" Corea del Nord.

A preguntes dels periodistes sobre si hi havia possibilitats d'una via diplomàtica per resoldre aquestes tensions, Tillerson ha insistit: "Sí que parlem. Ho estem investigant [si hi ha possibilitat de diàleg], així que estigueu atents", ha dit.

Uns comentaris que semblaven indicar que el govern de Trump busca la seva pròpia versió del que va fer l'administració Obama amb l'Iran: utilitzar una sèrie de comunicacions extraoficials, en gran part secretes, que després d'anys de negociació van donar lloc a un acord nuclear.

Però Tillerson ha volgut distingir els dos casos assegurant que eren circumstàncies molt diferents: Pyongyang té armes nuclears, Teheran només un programa que els podria haver aconseguit o no l'arma. I ha afegit: "Nosaltres no farem un acord nuclear amb Corea del Nord tan feble com el de l'Iran".

El secretari d'Estat, antic directiu d'Exxon nouvingut a la diplomàcia, ha admès que els ànims estan ara mateix "una mica exaltats" i que "tothom voldria que es calmessin". "Òbviament a això hi ajudaria molt que Corea del Nord deixés de llançar míssils, perquè calmaria molt les coses", ha dit.

stats