Corea del Nord
Internacional 16/07/2012

Corea del Nord relleva el poderós cap de les forces armades per "malaltia"

Segons experts sud-coreans, la destitució podria amagar motius polítics. El moviment planteja nous interrogants sobre l'estabilitat d'un règim basat en l'exèrcit, amb una economia en runes i una política exterior deteriorada

Agències
2 min
Fotografia d'arxiu de Ri Yong-ho, el setembre del 2011 / EFE

SeulCorea del Nord ha anunciat aquest dilluns que Ri Yong-ho, cap de l'estat major de l'exèrcit popular i col·laborador proper al líder nord-coreà, Kim Jong-un, ha estat rellevat de tots els càrrecs per una "malaltia", raó que, segons experts sud-coreans, podria amagar motius polítics.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Sis mesos després de la mort de Kim Jong-il, la destitució del cap de l'estat major planteja nous interrogants sobre l'estabilitat d'un règim basat en l'exèrcit i aparentment sòlid, però amb una economia en runes i una política exterior deteriorada.

El buró polític del comitè central del Partit dels Treballadors ha pres aquest diumenge a Pyongyang la decisió de rellevar el vicemariscal Ri, de 70 anys, considerat un dels principals líders del país i mentor del jove Kim Jong-un, segons l'agència de notícies estatal nord-coreana (KCNA).

El breu comunitat de l'agència no dóna cap pista sobre qui serà el nou cap operatiu de les poderoses forces armades de Corea del Nord, que amb aproximadament 1,1 milions d'efectius són el principal garant del poder de la dinastia Kim, que governa el país des de la seva fundació, el 1948.

Malaltia o motius polítics?

Sobre la "malaltia" al·ludida per la KCNA com a motiu de la destitució, el govern de Corea del Sud no ha pogut confirmar la veracitat de la versió, fet que ha despertat moltes especulacions al país veí.

Un portaveu del ministeri d'Unificació de Seül ha dit a l'agència Efe que, "si hem de jutjar per la història recent de Corea del Nord, és molt inusual la destitució aïllada d'un funcionari d'alt rang". "Estem observant la situació molt de prop i incrementarem la vigilància" sobre Corea del Nord després de l'anunci, ha puntualitzat el portaveu.

Els analistes sud-coreans tenen en compte la possibilitat que el relleu de Ri amagui motius polítics –com una lluita de poder en el cor del règim– o que estigui relacionada amb el control que el líder nord-coreà, Kim Jong-un, vol tenir sobre l'exèrcit.

Home de confiança de Kim Jong-il

Nascut el 1947, Ri Yong-ho també ocupava els càrrecs de membre del Presidium del buró polític i de la comissió central del Partit dels Treballadors i el de vicepresident de la Comissió Militar del partit únic nord-coreà.

Ri, descrit per mitjans nord-coreans com un profund coneixedor de peces i tàctiques d'artilleria, va consolidar el seu pes en el règim el 2010 a través de nombroses aparicions públiques en diversos esdeveniments, en els quals va fer d'orador.

Malgrat que des del 2011 les seves intervencions públiques es van reduir, analistes sud-coreans asseguren que Ri va ser un dels homes de confiança del dictador mort Kim Jong-il.

El règim comunista de Corea del Nord, estancat en les polítiques de la Guerra Freda, es caracteritza per un hermetisme extrem que no permet esbrinar-ne els moviments interns.

stats