Corea del Nord i Rússia declaren 2015 com el seu "any d'amistat"

Els dos països, ue van mantenir una forta aliança abans de la dissolució de la Unió Soviètica, preveuen reforçar "l'intercanvi de delegacions i contactes entre institucions i regions", així com celebrar esdeveniments culturals conjunts a Pyongyang i Moscou

Corea del Nord i Rússia han declarat 2015 com el seu "any d'amistat", segons ha informat aquest dimecres l'agència de notícies KCNA a Pyongyang, a l'espera que el líder nord-coreà Kim Jong-un pugui fer en maig una històrica visita a Moscou. Els dos països van prendre la decisió "amb l'objectiu d'obrir una nova fase en les relacions bilaterals en diversos àmbits que inclouen la política, l'economia i la cultura", ha exposat l'agència estatal nord-coreana en un comunicat.

Durant el seu "any d'amistat" Corea del Nord i Rússia "reforçaran l'intercanvi de delegacions i contactes entre institucions i regions, i celebraran esdeveniments culturals conjunts a Pyongyang i Moscou i altres ciutats", ha avançat la KCNA. Els dos països, que van mantenir una forta aliança abans de la dissolució de la Unió Soviètica, han protagonitzat des de l'any passat un important acostament diplomàtic i van estrènyer els seus llaços econòmics mitjançant diverses iniciatives conjuntes, entre elles un ambiciós projecte ferroviari.

El considerat número tres del règim nord-coreà, Choe Ryong-hae, va visitar Rússia el novembre passat com a enviat especial del líder, un gest que va servir per estrènyer les relacions bilaterals. A més, Moscou va confirmar que Pyongyang va acceptar la invitació per participar al maig en l'acte que commemora els 70 anys de la victòria soviètica sobre l'Alemanya nazi en la Segona Guerra Mundial. D'aquesta manera, es creu que Kim assistirà a la cerimònia a la capital russa, cosa històrica ja que seria el primer viatge oficial a l'estranger del "líder suprem" nord-coreà des que va assumir el poder fa tres anys.

En contrast amb l'acostament a Rússia, les relacions de Corea del Nord amb la Xina s'han refredat des que el règim de Pyongyang portés a terme la seva tercera prova nuclear a principis de 2013.