Publicitat
Publicitat

CIBERGUERRA

Corea del Nord nega que estigui darrere de l’atac a Sony

Pyongyang alerta de “greus conseqüències” si els EUA opten per mesures de represàlia

Alertant de “greus conseqüències” si els Estats Units prenen represàlies pel ciberatac a Sony, el règim nord-coreà va negar ahir que estigui al darrere d’aquesta acció i es va oferir a provar la seva innocència en una investigació conjunta amb Washington per identificar els hackers.

El missatge, atribuït al ministeri d’Afers Estrangers, va ser la resposta de Pyongyang a l’acusació llançada divendres pel president dels EUA, Barack Obama, que el règim nord-coreà està al darrere de l’acció i que es prendrien accions com a resposta.

Els EUA mantenen que els mètodes utilitzats pels hackers porten a la conclusió que Corea del Nord és responsable de l’atac que va comportar la publicació de correus electrònics confidencials i pel·lícules encara per estrenar de Sony.

El ciberatac i les amenaces d’atacs contra la pel·lícula van portar la productora a cancel·lar l’estrena nadalenca de The interview, una comèdia sobre els plans per assassinar el líder nord-coreà, Kim Jong-un. Corea del Nord havia negat anteriorment cap responsabilitat en el pirateig informàtic, tot i que el va qualificar d’“obra justa” feta pels seus “seguidors i simpatitzants”.

Ahir Pyongyang va qualificar de “calúmnies” les acusacions dels EUA i va advertir a aquest país que no podia rebutjar la investigació conjunta sobre l’incident.

Tot i que hi ha experts que dubten que Corea del Nord estigui al darrere de l’atac, les similituds amb una acció semblant contra bancs i mitjans de comunicació sud-coreans l’any passat -es van esborrar dades dels servidors quan els hackers no ho fan mai- fan girar totes les mirades cap a Pyongyang.

Els EUA repatrien quatre afganesos de Guantánamo

Els EUA van repatriar ahir quatre afganesos retinguts durant l’última dècada al centre de detenció de Guantánamo. Els quatre homes -considerats presos no perillosos- van volar dissabte a la matinada fins a Kabul i van ser entregats a les autoritats afganeses, en la primera transferència d’aquestes característiques des de l’any 2009. Amb aquesta repatriació i l’enviament de sis presos de Guantánamo a principis de desembre a l’Uruguai, ara queden 132 detinguts en aquesta base naval nord-americana a Cuba. El president dels EUA, Barack Obama, va prometre tancar la presó de Guantánamo -condemnada mundialment com a il·legal- quan va assumir el càrrec fa gairebé sis anys, però fins ara ha sigut incapaç de fer-ho, en part a causa dels obstacles que li ha posat el Congrés.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT