Internacional 09/05/2018

Pyongyang allibera tres presoners nord-americans

Trump obté un èxit diplomàtic abans de la trobada amb el líder nord-coreà Kim Jong-un

Núria Ferragutcasas
3 min
El secretari d'Estat dels EUA, Mike Pompeo, en una foto d'arxiu amb el president Donald Trump.

Nova YorkCorea del Nord va alliberar aquest dimecres tres presoners nord-americans durant la visita del secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, la segona en menys d’un mes. El president Donald Trump els hi ha donat la benvinguda en primera persona, instants després que els tres ciutadans arribessin a terra nord-americà.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La decisió de Pyongyang s’ha interpretat com un altre gest de “bona voluntat” del règim abans del cara a cara entre el seu líder, Kim Jong-un, i el president nord-americà Donald Trump.

“Estic encantat d’informar-los que el secretari d’Estat, Mike Pompeo, està viatjant de tornada de Corea del Nord amb els tres meravellosos senyors que tothom té ganes de veure. Semblen estar en bon estat de salut”, va anunciar amb un tuit Trump. Amb l’alliberament s’apunta un èxit diplomàtic i encara, amb més força, les negociacions amb Corea del Nord per aconseguir la desnuclearització de la península Coreana. A més, arriba l’endemà de la seva polèmica decisió -criticada per l’oposició i alguns dels seus aliats- de trencar l’acord nuclear amb l’Iran.

Reunió Trump-Kim a Singapur

Tal i com va prometre, el president nord-americà ha rebut al peu de l’avió els tres nord-americans i el seu secretari d’Estat.

Donald Trump dona la benvinguda als tres ciutadans alliberats de Corea del Nord.

Durant la seva curta estada, Pompeo també va acordar amb funcionaris nord-coreans l’hora i el lloc de la trobada entre Kim i Trump -que encara no s’ha revelat, però que alguns analistes creuen que es farà a Singapur a finals d’aquest mes o a principis de juny.

Els tres nord-americans van ser detinguts els últims dos anys i estaven retinguts com a presoners de guerra acusats d’espionatge o “actes hostils”. Kim Dong-chul, un empresari hoteler de 64 anys, va ser condemnat l’abril del 2016 a deu anys de treballs forçats per espionatge, mentre que Kim Hak Song i Tony Kim, que treballaven per a la Universitat de Ciència i Tecnologia de Pyongyang, estaven detinguts des de feia un any i esperaven sentència. Els tres homes eren els únics nord-americans retinguts pel règim des de l’alliberament de l’estudiant universitari Otto F. Warmbier el 12 de juny passat. El noi va ser retornat en coma i va morir set dies després.

Trump, en la reunió amb el seu govern, va celebrar l’alliberament dels tres presoners. “Ningú creia que seria possible”, va dir, i va agrair el gest de Kim Jong-un. També va tornar a insistir que no sabia com anirien les negociacions amb el líder nord-coreà, però esperava que fossin “una gran cosa per a Corea del Nord, Corea del Sud i el Japó”.

Ahir, de fet, el primer ministre japonès, Shinzo Abe, el seu homòleg xinès, Li Keqiang, i el president sud-coreà, Moon Jae-in, van donar suport al procés de diàleg obert amb Pyongyang per aconseguir que es desfaci del seu armament nuclear. En una cimera trilateral celebrada a Tòquio, la primera en tres anys, els tres líders van subratllar la necessitat de cooperar de manera “estable i saludable”.

Segona trobada amb Pequín

Li va aprofitar l’acte per informar Moon de la reunió que van mantenir aquesta setmana el president xinès, Xi Jinping, i el líder nord-coreà, Kim Jon-un, a la ciutat xinesa de Dalian. Va assegurar que el líder nord-coreà estava compromès amb la desnuclearització de la Península. Amb tot, encara no se sap ben bé si es farà de manera immediata o per fases. El secretari d’Estat Mike Pompeo va insistir ahir que els EUA només aixecarien les sancions quan la desnuclearització fos completa. La Casa Blanca no creu que la sortida de l’acord nuclear amb Teheran hagi debilitat la posició i credibilitat dels EUA en les negociacions amb Pyongyang. Alguns experts crítics amb la decisió de Trump creuen que Kim Jong-un podria al final no refiar-se d’un president que trenca acords.

Amb tot, Corea del Nord ja esperava aquesta decisió de Trump. La incògnita ara és si canviarà els termes de la negociació i si complicarà un possible acord per posar fi a la tensió de la regió.

stats