Internacional 10/01/2012

Corea del Nord anuncia amnisties en l'aniversari dels seus líders morts

Un decret de Pyongyang assegura que "s'aplicarà l'amnistia a convictes amb motiu del centenari del naixement del president Kim Il-sung i del 70è aniversari del naixement del líder Kim Jong-il"

Efe
2 min

SeúlCorea del Nord vol amnistiar presos al febrer per commemorar el centenari del naixement del seu fundador, Kim Il-sung, i l'aniversari del recentment desaparegut líder Kim Jong-il, segons ha informat l'agència estatal de notícies nord-coreana.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons un decret parlamentari de Pyongyang emès per l'Agència Central de Notícies de Corea del Nord (KCNA), "s'aplicarà l'amnistia a convictes amb motiu del centenari del naixement del president Kim Il-sung (fundador del país) i del 70è aniversari del naixement del líder Kim Jong-il".

Kim Il-sung, que va morir el 1994, és considerat pels nord-coreans com el "president etern" del país, i el seu aniversari, el 15 d'abril, és conegut com el "Dia del Sol", una de les festes més importants de l'hermètic país comunista.

També és un dia festiu a Corea del Nord el 16 de febrer, l'aniversari del fill de Kim Il-sung i l'"estimat líder" Kim Jong-il, que va assumir durant 17 anys el lideratge absolut del país.

"És la ferma voluntat del Partit dels Treballadors de Corea i de l'Estat incorporar generació rere generació les polítiques nobles, benvolents i integrals" dels dos Kim, afegeix el decret, que no ofereix detalls sobre el nombre de presos que es beneficiaran de l'amnistia.

Prèviament, a la publicació del decret, la KCNA ha informat que autoritats nord-coreanes han assistit a un espectacle musical en què s'han interpretat cançons de lloança al nou líder Kim Jong-un.

En el concert, que ha tingut lloc a la reformada Casa de la Cultura del 25 d'abril, a la capital nord-coreana, Pyongyang, els músics han entonat cançons sota títols com "Petjada" o "Protegirem el general Kim Jong-un amb les nostres vides", segons comunica l'agència estatal nord-coreana.

Kim Jong-un, l'edat del qual s'estima en uns 28 o 29 anys, ha estat nomenat recentment "líder suprem" del règim comunista després de morir el seu pare, Kim Jong-il, el passat 17 de desembre, i segueix consolidant-se en el poder.

stats