Internacional 11/10/2017

Corea del Nord roba plans militars de Seül i Washington

Pirates informàtics s'apoderen de 300 documents secrets dels veïns del sud

Choe Sang-hun
3 min
Kim passa revista a una parada militar.

'The New York Times'Pirates informàtics nord-coreans van robar arxius de dades, incloent-hi plans de contingència classificats com de guerra dels Estats Units i Corea del Sud, en aconseguir accedir a la xarxa informàtica de l'exèrcit sud-coreà l'any passat. Un dels plans incloïa la "decapitació" del líder nord-coreà, Kim Jong-un, en cas que esclatés la guerra a la península coreana, segons ha revelat el diputat Rhee Cheol-hee.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Rhee, membre del Partit Demòcrata governant, ha afirmat que l'atac es va produir el setembre de l'any passat i que els pirates van aconseguir gairebé 300 documents confidencials catalogats com de baixa importància però desconeix si se n'han filtrat d'altres de més importants. L'exèrcit encara no ha identificat gairebé el 80% dels 235 gigabits de dades filtrades.

Corea del Nord i Corea del Sud han tingut les respectives xarxes informàtiques en els seus punts de mira. Els Estats Units, a la vista de les operacions sud-coreanes, van entrar en els sistemes informàtics de l'Oficina General de Reconeixement, l'equivalent nord-coreà de la CIA. Els funcionaris de la intel·ligència de Corea del Sud van informar al Congrés que el líder nord-coreà estava desesperat per aconseguir el pla de decapitació que preparaven els seus veïns del sud, així com pel fet que havia començat a utilitzar els cotxes dels seus diputats com a esquer per passar d'un lloc a un altre.

Quan el ciberatac es va descobrir l'any passat, el ministeri va culpar Corea del Nord i només ha reconegut que es va aconseguir accedir a "alguna informació classificada", i han sigut mitjans de comunicació de Corea del Sud, citant fonts anònimes, els que han informat que hi havia plans de contingència de guerra. No queda clar quina part de l'atac ha danyat el pla militar conjunt entre Seül i Washington.

Funcionaris de Corea del Sud han afirmat que ja han solucionat els danys ocasionats pel ciberatac i que els plans han sigut reescrits en els últimes mesos pel secretari de Defensa, Jim Mattis, en resposta a les amenaces accelerades de Pyongyang.

El pla que conté l'operació de decapitació, conegut com 5015, s'havia actualitzat el 2015 per reflectir la creixent amenaça nuclear i de míssils de Corea del Nord. Les seves dades encara continuen classificades.

Sota el tractat de defensa mútua, els Estats Units controlen 'de facto' l'operatiu de les tropes sud-coreanes en cas de guerra a la dividida península coreana i anualment es fan exercicis militars conjunts. Mentre Kim ha accelerat el seu programa de míssils nuclears els últims anys, els funcionaris de defensa sud-coreans han informat públicament sobre els atacs preventius i objectius geogràfics nord-coreans nuclears a Corea del Nord i una operació per eliminar la cúpula del poder del règim. Després de la sisena prova nuclear nord-coreana del mes passat, el ministre de Defensa de Corea del Sud, Song Young-moo, va insistir que a finals d'any es muntarà una unitat de forces especials per assassinar Kim.

El mes passat, els bombarders estratègics dels Estats Units i els avions de combat també van sobrevolar la costa est de Corea del Nord, en el que alguns analistes de defensa sud-coreans van dir que era un missatge per als dirigents nord-coreans. Corea del Nord i l'administració Trump estan en plena escalada verbal després que Kim advertís del seu dret d'abatre avions nord-americans que volaven a l'espai aeri internacional. Quan el president Trump va amenaçar de "destruir totalment" Corea del Nord el mes passat, el líder nord-americà va amenaçar de "domar els estrangers amb foc".

Corea del Nord té un exèrcit de 'hackers' entrenats per interrompre les xarxes informàtiques enemigues i robar diners en efectiu i dades confidencials. En l'última dècada, ha sigut acusat de nombrosos atacs cibernètics i altres atacs de pirateig a Corea del Sud i altres llocs. L'any passat, els pirates informàtics nord-coreans van infectar 3.200 ordinadors, incloent-hi 700 de connectats a la xarxa interna de seguretat de Corea del Sud, i fins i tot un ordinador utilitzat pel ministre de Defensa.

Els investigadors van descobrir que els pirates informàtics es van infiltrar per primera vegada a la xarxa d'una empresa que proporcionava un servei informàtic de vacunes a la xarxa informàtica del ministeri l'any 2015. Van dir que els pirates informàtics operaven a partir d'adreces IP originàries de Shenyang, una ciutat al nord-est de la Xina, un terreny operatiu per als 'hackers' de Corea del Nord. Els intrusos van utilitzar el servidor de vacunes per infectar ordinadors de militars connectats a internet amb codis maliciosos l'agost de l'any passat, segons van dir els investigadors. També podrien infiltrar el 'malware' en ordinadors de la intranet quan la xarxa interna de l'exèrcit estava vinculada equivocadament a internet durant tasques de manteniment.

stats