Corea del Nord instal·la una plataforma perquè els periodistes vegin el desmantellament de la seva base nuclear

Pyongyang convida reporters dels EUA, la Xina, el Regne Unit, Rússia i Corea del Sud

Corea del Nord està instal·lant una plataforma perquè periodistes i observadors puguin ser testimonis del desmantellament públic del seu centre de proves nuclears, segons mostren imatges de satèl·lit. El desmantellament està previst per als pròxims dies.

El web especialitzat '38North' informa que les fotos que s'han fet de la base nuclear de Punggye-ri, al nord-est de Corea del Nord, mostren que s'estaria construint "una plataforma d'observació perquè els reporters estrangers puguin veure de manera segura com es tiren al terra les portes nord i oest de la base".

Els experts asseguren que el desmantellament del centre de proves nuclears està "molt avançat" i que els periodistes podrien veure en directe la seva clausura definitiva entre els dies 23 i 25 de maig.

Corea del Nord ha assegurat que tancaria Punggye-ri públicament, és a dir, amb la presència d'observadors i premsa internacional. En concret, ha convidat periodistes dels Estats Units, la Xina, el Regne Unit, Rússia i Corea del Sud. El govern de Pyongyang té previst tirar a terra amb explosius els túnels del centre de proves nuclears, bloquejar les entrades, i eliminar tots els punts de control i instal·lacions d'observació i investigació.

Pyongyang va anunciar que tancaria la base de proves nuclears durant la cimera que les dues Corees van celebrar el 27 d'abril, en què el Nord es va comprometre a treballar per la "total desnuclearització" de la península. A més, el desmantellament s'efectuarà pocs dies abans de la històrica reunió entre el líder nord-coreà, Kim Jong-un, i el president nord-americà, Donald Trump, que està prevista per al 12 de juny a Singapur. 

Corea del Nord ha fet sis proves nuclears subterrànies a Punggye-ri, incloent-hi l'última i més potent, que va fer el setembre passat.

Molts analistes recelen de les veritables intencions de Corea del Nord i de les seves promeses. El 2008 Pyongyang va ensorrar públicament part de la seva planta de processament d'urani i, malgrat això, va continuar desenvolupant el seu programa nuclear.


Més continguts de