Corea del Sud espanta amb trets d'advertència un avió militar rus

Seül denuncia que l'aparell havia entrat sense permís al seu espai aeri però Moscou ho nega

Corea del Sud i Rússia protagonitzen una picabaralla arran de la suposada presència d'un avió militar rus a l'espai aeri sud-coreà. Segons ha denunciat el govern de Seül, l'aparell rus hauria sobrevolat el seu espai aeri sense permís i, com a conseqüència, les forces aèries del país asiàtic l'haurien repel·lit amb almenys 350 trets d'advertència i diverses bengales antimíssils.

Tal com ha confirmat el ministeri de Defensa sud-coreà, l'aeronau, un avió d'alerta Belev A-50, hauria realitzat la seva primera incursió molt a prop dels illots sud-coreans de Dokdo, al mig del mar del Japó. Després ho hauria intentat una segona vegada. 

Des del primer moment, però, Moscou ha negat les acusacions i ha volgut deixar clar que cap dels seus avions ha violat l'espai aeri sud-coreà, ja que volaven sobre aigües neutrals del mar del Japó.

Segons la versió del Kremlin, dos avions estratègics de les forces aèries russes realitzaven un vol rutinari en aquesta zona quan, de sobte, "dos avions F-16 sud-coreans es van apropar realitzant maniobres no professionals que van suposar una amenaça per a la seva seguretat". "Els pilots sud-coreans no es van comunicar amb les tripulacions [russes] i després de llançar bengales [de defensa antimíssils] es van allunyar dels avions russos", va subratllar el ministeri de Defensa rus. 

Rússia, de fet, denuncia que aquesta no és la primera vegada que pilots sud-coreans intenten impedir els vols russos sobre la aigües neutrals del mar del Japó, adduint una "zona d'identificació de defensa aèria establerta arbitràriament per Corea del Sud".

Sigui com sigui, Corea del Sud ha mantingut la seva versió. En aquest sentit, ha reiterat que Seül "s'està prenent amb molta seriositat l'incident" i que si "un acte similar es repeteix" Corea del Sud activarà mesures "més dures". 

Aquest tipus de maniobres les executen pilots de combat quan la presència massa propera d'un aparell estranger fa témer una possible violació de l'espai aeri nacional.