Successió a Corea del Nord
Internacional 02/01/2012

Corea del Sud diu que les relacions amb Pyongyang estan en un "punt d'inflexió"

El president Lee Myung-bak reitera que Seül respondrà a qualsevol "provocació", però afirma que hi ha una "oportunitat per a la pau". Reafirma la política d'ajuda humanitària a canvi de desarmament

Ara
1 min
Lee Myung-Bak, president de Corea del Sud, en el discurs d'any nou / REUTERS

BarcelonaLa relació entre les dues Corees es troba en un "punt d'inflexió", amb fortes tensions però també oportunitats per al canvi, ha assegurat el president sud-coreà, Lee Myung-bak, en el discurs d'any nou. Els dos països segueixen tècnicament en guerra i Lee ha reiterat que respondran "amb contundència" a qualsevol "provocació" del Nord, però també ha declarat que el principal objectiu és l'estabilitat. El govern de Seül ha congelat el diàleg amb el Nord iniciat l'any 2000 i ha posat en marxa una política que condiciona l'ajuda humanitària al país veí al desarmament nuclear. Des del 2006 Pyongyang ha fet dues proves amb míssils nuclears, el març del 2010, l'atac a un buc de guerra sud-coreà va matar 46 soldats, i vuit mesos més tard Corea del Nord va atacar una illa que pertany al Sud i va matar quatre persones.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb el líder, fins a la mort

El discurs arriba l'endemà que la dictadura nord-coreana tanqués files al voltant de Kim Jong-un, que ha succeït el seu pare, Kim Jong-il, mort el 17 de desembre després de 17 anys al poder. "Tot el partit, l'exèrcit i el poble han de tenir la ferma convicció que seran baluards i escuts humans per defensar Kim Jong-un fins a la mort", ha dit el règim en un comunicat per a l'agència oficial de notícies KCNA. El jove líder va dedicar el primer dia de l'any a visitar una divisió d'infanteria.

stats