Corea del Nord i del Sud arriben a un acord per aturar l'escalada de tensió

Pyongyang lamenta l'incident de les mines que van ferir soldats del Sud, i Seül aturarà la propaganda anti-nord-coreana a la frontera

Corea del Nord i Corea del Sud han arribat a un acord per aturar l'última escalada bèl·lica, amb una declaració conjunta en què Pyongyang lamenta l'incident de les mines terrestres en que van resultar ferits dos soldats sud-coreans a principis d'aquest mes i Seül accedeix al seu torn a aturar les emissions de propaganda antinord-coreana als altaveus de la frontera.

Així ho han anunciat els dos governs aquest dilluns (dimarts a la matinada a Corea del Sud) en un comunicat conjunt després de dos dies de converses maratonianes. Seül i Pyongyang acorden també mantenir obertes les converses per discutir una sèrie de qüestions necessàries per a la millora de les relacions.

En virtut de l'acord, el règim de Kim Jong-un accedeix a posar fi al "quasi estat de guerra" en què havia posat les seves tropes a la frontera, després que l'escalda de tensió desemboqués, la setmana passada, en un intercanvi de foc d'artilleria entre els dos països.

"És molt significatiu que a partir d'aquesta reunió Corea del Nord s'hagi disculpat per la provocació de les mines terrestres i s'hagi compromès a treballar per evitar la repetició d'aquests esdeveniments i alleujar les tensions", ha dit Kim Kwan-jin, assessor de seguretat nacional del president de Corea del Sud, en una roda premsa televisada.

Pyongyang ha negat fins ara haver col·locat les mines antipersona que van ferir els soldats sud-coreans, i en la declaració conjunta tampoc no n'assumeix la responsabilitat.

Les converses que han tingut lloc al poble de Panmunjom, dins de la zona desmilitaritzada (DMZ) que separa les dues Corees, van arrencar dissabte, poc després de la data límit que Pyongyang va donar al Sud per frenar les seves emissions de propaganda si no volia enfrontar una acció militar.

Seül i Pyongyang continuen tècnicament en estat de guerra des que la guerra de Corea del 1950-1953 va acabar amb una treva, però sense la signatura de cap tractat de pau.

La recent escalada de les tensions va començar a principis d'aquest mes, quan l'explosió de mines terrestres a la zona de distensió va ferir dos soldats sud-coreans. Dies més tard, el Sud va reprendre la "guerra psicològica", amb l'emissió de propaganda anti-Pyongyang des dels altaveus al llarg de la frontera, aturada des del 2004.

L'enfrontament va arribar a un punt crític dijous, quan el Nord va disparar quatre obusos al Sud, segons Seül, que va respondre amb una tongada de foc d'artilleria. Cap de les dues parts va informar de baixes.

Pyongyang va fer llavors el seu ultimàtum a Seül perquè aturés les emissions dissabte a la tarda o hauria d'afrontar una acció militar. Aquest dia, però, els dos bàndols van acordar iniciar una conversa entre els principals assessors governamentals dels dos països.

Més continguts de