La tensió marca el 59è aniversari de la fi de la Guerra de Corea

Mentre Corea del Nord hi dóna importància, Corea del Sud passa per alt l'esdeveniment

L'armistici que va posar fi a la Guerra de Corea (1950-53) compleix avui el seu 59è aniversari amb una persistent tensió entre nord i sud. Les relacions es troben en un dels moments més freds de l'última dècada.

Aquest any les dues Corees, enemistades des del conflicte, han protagonitzat nombroses friccions; la més recent, l'acusació del règim comunista de Kim Jong-un a Corea del Sud i els EUA d'haver infiltrat dissidents al país comunista per derrocar estàtues dels seus venerats líders. D'altra banda, ambdues parts tampoc coincideixen a l'hora de commemorar el 59è aniversari de l'armistici, que Corea del Sud ha deixat passar mentre el règim del Nord ho celebrava amb tots els luxes.

"El Govern no té previst fer cap cerimònia per a l'aniversari", ha indicat avui un portaveu del ministeri d'Unificació de Seül, on no es dóna gaire rellevància a aquest dia, que transcorre com qualsevol altre. "Estarem atents a les celebracions a Corea del Nord", va assegurar, però, el representant d'Unificació.

A la capital nord-coreana, Pyongyang, les autoritats del règim van rebre ahir veterans de guerra procedents de diverses localitats amb motiu de les celebracions per l'aniversari, segons l'agència estatal KCNA. "Pyongyang es va embolcallar en un ambient festiu per saludar els participants en la Gran Guerra d'Alliberament de la Pàtria", va publicar l'agència, que va aprofitar per enaltir la figura del jove líder, Kim Jong-un, que va assumir el poder després de la mort del seu pare, Kim Jong-il, el desembre passat.

A més, amb motiu de l'aniversari, KCNA va publicar aquesta setmana un informe titulat "La història de la gran victòria en la guerra contra l'imperialisme dels EUA és eterna", en què, en to propagandístic, recorda les "gestes" del "generalíssim" Kim Il- sung, fundador del país i avi de l'actual líder.

La Guerra de Corea, que va enfrontar el Nord comunista
amb el suport de la Xina i la llavors URSS i el Sud capitalista assistit pels EUA i forces de l'ONU , va finalitzar avui fa 59 anys amb un "empat tècnic", en quedar la frontera entre ambdós traçada pràcticament al mateix lloc que a l'inici, al paral·lel 38. Aquest conflicte armat de tres anys, el primer de la Guerra Freda i un dels més sagnants de la història, va arrasar ciutats senceres de la península coreana i va deixar uns 2,5 milions de morts, segons estimacions del ministeri de Defensa sud-coreà.