Internacional 02/04/2013

Corea del Nord posa en marxa un reactor nuclear aturat des del 2007

Kim Jong-un assegura que les armes nuclears garanteixen pau i prosperitat

Acn
1 min
Imatge difosa per l'agència estatal dijous on es veu Kim Jong-un. KCNA / AFP

BarcelonaCorea del Nord posarà en marxa el reactor nuclear Yongbyon, aturat des del 2007 i que conté urani enriquit, segons ha assegurat aquest dimarts l'agència oficial KCNA del règim comunista. Corea del Nord preveu també reinicialitzar altres dispositius nuclears.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons l'agència oficial, la posada en marxa d'aquest reactor serà per fabricar electricitat, però també per a usos militars. El líder nord-coreà, Kim Jong-un, ha assegurat en un discurs entregat al mateix mitjà oficial que les armes nuclears serviran per foragitar els "agressors potencials" i per fomentar la pau i la prosperitat.

"La nostra força nuclear és un element dissuasiu de guerra fiable i una garantia per protegir la nostra sobirania", ha afirmat el líder nord-coreà en un discurs pronunciat a la reunió del comitè central del Partit dels Treballadors de Corea. En la seva intervenció, també ha acusat els Estats Units d'arrossegar Corea del Nord en una cursa armamentística i crear dificultats al seu desenvolupament econòmic.

Aquest dilluns, la presidenta de Corea del Sud, Park Geun-hye, va anunciar accions militars contra Corea del Nord si segueix amb la seves provocacions en forma d'anuncis d'estat de guerra i ampliació de l'arsenal nuclear.

Les tensions a la península es mantenen fins al punt que els Estats Units va enviar diumenge als seus aliats del sud avions de combat F-22 perquè se sumin als exercicis militars, en una clara demostració de suport al govern de Seül.

stats