Les dues Corees convoquen una reunió d'alt nivell sobre la crisi militar

En aquesta reunió d'emergència d'alt nivell, sense precedents recents, es preveu que els mandataris busquin maneres d'evitar una escalada del conflicte militar iniciat dijous amb l'intercanvi de trets d'artilleria a la frontera

Els governs de Corea del Nord i de Corea del Sud han acordat mantenir aquest dissabte converses d'alt nivell per intentar solucionar la greu crisi militar entre tots dos països des de l'intercanvi de trets d'artilleria que hi va haver dijous.

De part de Corea del Sud, el director de l'Oficina de Seguretat Nacional, Kim Kwan-jin, i el ministre d'Unificació, Hong Yong-pyo, acudiran a la cita que tindrà lloc a les 18.00 hora local (09.00 GMT) al pas fronterer de Panmunjom, ha dit a Efe una portaveu de presidència de Seül.

Corea del Nord hi enviarà el general Hwang Pyong-sota, vicemariscal de l'Exèrcit Popular, i Kim Yang-gon, màxim responsable de les relacions amb Corea del Sud.

En aquesta reunió d'emergència d'alt nivell, sense precedents recents, es preveu que els mandataris busquin maneres d'evitar una escalada del conflicte militar iniciat dijous amb l'intercanvi de trets d'artilleria a la frontera, que ha elevat molt la tensió entre els dos països.

La convocatòria de diàleg anul·la 'de facto' l'ultimàtum de Corea del Nord, que va amenaçar amb una nova acció militar en cas que Corea del Sud no apagués abans de les 17.00 hora local (8.00 GMT) d'avui els altaveus que emeten propaganda contra el règim de Kim Jong-un a la frontera.

Les Forces Armades sud-coreanes van engegar la setmana passada aquests altaveus per primera vegada en 11 anys i van reprendre així l'anomenada "guerra psicològica" contra el Nord, després que dos dels seus soldats resultessin greument ferits per l'explosió de tres mines a 440 metres de la frontera.

Seül va denunciar que les mines havien estat col·locades per Pyongyang, que, no obstant això, va negar els fets.

El règim nord-coreà també va negar haver disparat primer dijous, tal com sosté Seül, i va assegurar que les seves tropes estan preparades per a una "guerra total" suposadament provocada pel seu veí.

Amb la situació aparentment a la vora de la guerra, Estats Units va reafirmar el seu compromís de defensar al seu soci sud-coreà i les forces conjuntes de tots dos aliats van afirmar estar preparades per donar una severa resposta en cas d'agressió.

Nord i Sud segueixen tècnicament enfrontades des de la Guerra de Corea (1950-53), que va acabar amb un armistici mai reemplaçat per un tractat de pau definitiu.