Corea del Nord desplega 50 submarins militars mentre negocia amb el Sud

Les deu hores de la trobada d'aquest dissabte no van servir perquè es posessin d'acord i avui s'han tornat a reunir

Corea del Nord ha desplegat més de 50 submarins militars, ha assegurat un oficial militar de Corea del Sud, mentre representants de tots dos països estan asseguts en una taula tractant de negociar solucions a l'etapa de tensió més gran dels últims anys.

"El 70% dels submarins de Corea del Nord -el nombre total dels quals s'estima en 70- han sortit de les bases i ara no se'n pot confirmar la ubicació", ha indicat un funcionari de les Forces Armades sud-coreanes a l'agència local Yonhap.

La font també assegura que el règim nord-coreà de Kim Jong-un ha duplicat el nombre de tropes d'artilleria a la frontera i aquestes estan preparades per al combat.

Mentrestant, Seül ha fet tornar abans del previst sis dels seus avions de combat que estaven desplegats a Alaska participant en un exercici militar de l'Otan.

I tot això passa mentre els representants d'alt nivell dels governs de Corea del Nord i Corea del Sud han reprès les converses, ja que dissabte no van aconseguir arribar a un acord per alleujar les tensions entre els dos països.

Després de més de 10 hores de diàleg a Panmunjom, a la frontera, les negociacions van acabar sense un acord i s'han reprès a les 15.00, hora local (6.00 GMT).

El director de l'Oficina de Seguretat Nacional, Kim Kwan-jin, i el ministre d'Unificació, Hong Yong-pyo, representen Corea del Sud, i de part de Corea del Nord hi ha Hwang Pyong-sota, vicemariscal de l'Exèrcit Popular, i Kim Yang-gon, director del Departament del Front Unit del Partit dels Treballadors.

Les autoritats intenten posar fi a la greu crisi militar oberta entre tots dos països, que dijous van protagonitzar un intercanvi de trets d'artilleria.

Des de llavors, Corea del Nord ha amenaçat d'atacar de nou, i el Sud ha elevat la seva preparació per al combat. La importància de la cita es reflecteix en l'alt rang dels funcionaris de tots dos països que s'han assegut a negociar.

Es tracta de la primera reunió d'alt nivell entre les dues Corees des de l'octubre de 2014, quan una delegació nord-coreana formada per altes autoritats, entre les quals Hwang Pyong-sota, es van reunir amb els seus homòlegs sud-coreans, encara que en aquell moment la situació no era tan greu com l'actual.

Mentrestant, i enmig d'un clima de tensió, les forces armades de tots dos països estan preparades per al combat.

Nord i Sud estan tècnicament enfrontats des de la Guerra de Corea (1950-53), que va acabar amb un armistici mai reemplaçat per un tractat de pau definitiu.