Els líders de la UE podrien evitar per ara les represàlies comercials o econòmiques a Rússia

Els 28 ampliaran la llista de 21 afectats per la congelació d'actius i la restricció de visats i cancel·laran la cimera UE-Rússia de l'estiu com a reacció a l'annexió de Crimea

Els líders de la Unió Europea negocien una resposta comuna a l'annexió russa de Crimea, però podrien evitar entrar en la tercera fase de sancions, les de caire econòmic, comercial i energètic, segons han informat fonts diplomàtiques. La reacció europea a la crisi de Crimea marca aquest dijous i divendres la cimera de caps d'estat i de govern de la Unió Europea a Brussel·les. Els 28 podrien aprovar l'ampliació de la llista de 21 individus de Rússia i Crimea als quals han congelat actius i restringit els viatges a la UE, cancel·laran la propera cimera UE-Rússia i estudiaran com reduir la dependència energètica amb Moscou. També firmaran part de l'acord d'associació amb Ucraïna.

Va ser precisament la ruptura, per part de l'expresident ucraïnès, Víktor Ianukòvitx, de les negociacions sobre aquest acord el que va causar l'inici dels disturbis de Kíev del mes de febrer. Ara la Unió Europea i el nou govern ucraïnès es preparen per firmar-ne una part, especialment el preàmbul, l'article 1 i les clàusules finals, el que permetrà la seva aplicació provisional a l'espera de les negociacions polítiques i econòmiques pertinents. En la seva trobada d'aquest dijous i divendres, els líders europeus voldran enviar un missatge "fort" contra la decisió de Vladímir Putin d'annexionar Crimea, però fonts diplomàtiques ja han apuntat que el més probable és que no s'aprovin les represàlies més dures, les comercials, econòmiques o energètiques. Els líders dels 28 "contemplen" les mesures, i alguns, com el Regne Unit, ja en parlen obertament. Amb tot, aquestes fonts assumeixen que encara no s'aplicaran i que les conclusions de la cimera es podrien centrar a ampliar la llista d'individus sancionats, cancel·lar reunions amb Rússia i estrènyer llaços amb Ucraïna. 

Els 28 van pactar una llista de sancions progressives en tres fases, i de moment ja n'han aplicat dues: la primera, que incloïa la suspensió de negociacions per la liberalització de visats i un nou acord marc, i la segona, referent a la restricció de visats i actius a una llista de 21 russos i crimeans.

Els líders de la UE podrien instar els seus equips a estudiar les sancions econòmiques, energètiques i comercials per introduir-les més endavant si no hi ha cap avanç en les negociacions diplomàtiques. El president del Consell, Herman van Rompuy, havia previst un viatge a Moscou per parlar amb les autoritats russes sobre la crisi a Crimea, però finalment s'ha cancel·lat. Amb tot, no es descarta que Van Rompuy busqui l'aval durant la cimera dels líders dels 28 per iniciar aquestes discussions amb Rússia. 

Durant la cimera, els líders de la UE també podrien estudiar mesures per reduir la dependència dels estats membres al gas rus.

Els 28, però, no tallaran les importacions energètiques, que signifiquen uns beneficis de 3.500 milions d'euros mensuals a la russa Gazprom, perquè hi ha estats, com Alemanya, amb una forta dependència a aquesta energia. Els líders podrien, en canvi, estudiar estratègies a llarg termini per diversificar l'energia que han d'importar.

Més continguts de