Rússia consolida posicions a Crimea ocupant bases militars

Tropes russes assalten la caserna naval de Sebastopol i una base ucraïnesa a l'oest de Crimea. El Constitucional rus dóna el vistiplau a l'adhesió de la península

Rússia consolida posicions a Crimea. Tropes russes han assaltat aquest dimecres una base militar ucraïnesa a la localitat crimeana de Novoozernoye, a l'oest de la península, segons ha informat el portaveu del ministeri de Defensa ucraïnès a Crimea, Vladislav Selezniov. "Ara mateix, soldats russos han pres el punt de control. Els oficials ucraïnesos estan armats", ha assenyalat.

Aquest matí, els militars de l'Armada ucraïnesa a Crimea també han abandonat el quarter general a la ciutat crimeana de Sebastopol, assaltat per forces russes d'autodefensa i civils, segons han informat mitjans locals.

Els efectius ucraïnesos a Sebastopol, que aparentment s'han rendit, s'han reunit en petits grups i han sortit del recinte acompanyats per suposats "activistes de les autodefenses" russes.

Segons els mitjans, els assaltants han proposat als soldats ucraïnesos que es rendeixin i s'uneixin a ells o bé abandonin la base, la ciutat de Sebastopol i Crimea.

El vicealmirall Aleksandr Vitko, comandant de la Flota russa del Mar Negre, s'ha presentat a la base per negociar amb els seus comandaments, i ja ha abandonat el lloc.

Després de l'assalt rus a Sebastopol, el comandant en cap de l'Armada d'Ucraïna, el contraalmirall Serguei Gaiduk, ha estat detingut, segons informa l'agència de notícies de Crimea, Criminform, que cita fonts de la Fiscalia de la península. "Serguei Gaiduk ha estat detingut temporalment, perquè hi ha preguntes que ha de contestar", assenyala l'agència. Segons els fiscals, Gaiduk "va transmetre a les unitats militars d'Ucraïna a Crimea una ordre provinent de Kíev segons la qual els instava a utilitzar les armes contra la població civil".

El govern de Kíev ha enviat a Crimea el ministre de Defensa, Igor Teniuj, i el viceprimer ministre, Vitali Yarema, per intentar rebaixar la creixent tensió entre les forces russes i ucraïneses a la península annexionada per Rússia.

Tanmateix, el primer ministre de Crimea, Serguei Axiónov, ja ha anunciat des de Moscou que no se'ls permetrà l'entrada a la península.

El Constitucional rus dóna el seu vistiplau a l'adhesió de Crimea

El Tribunal Constitucional rus ha dictaminat de manera unànime que el tractat d'adhesió de Crimea a Rússia és plenament conforme amb la Constitució.

La validació per part del Constitucional era un dels tràmits que el tractat, signat aquest dimarts pel president rus, Vladímir Putin, amb el primer ministre crimeà Serguei Aksionov, i l'alcalde de Sebastopol, Alexei Chaly, havia de superar per a la plena integració de la península a Rússia.

La sessió del Constitucional s'ha celebrat a porta tancada a petició expressa del propi Putin, que ha expressat la seva preocupació per la "situació a Crimea i Sebastopol", ha explicat Zorkin, en declaracions recollides per l'agència d'informació RAPSI.

En virtut de la llei per a l'acceptació de nous territoris a la Federació Russa, un país pot sol·licitar l'annexió i signar un acord internacional. El president informa, a continuació, a les dues cambres del Parlament i el govern, i consulta el Tribunal Constitucional. Si aquest aprova el tractat, és sotmès a la Cambra Baixa (Duma) per la seva ratificació, juntament amb la llei federal que estipula el nom, estatus i fronteres del nou subjecte. A continuació, una vegada validat el text també per la Cambra Alta, es procedeix a esmenar la Constitució per incloure el nou territori a la Federació Russa.