Ampliació

Croàcia celebra l'entrada a la Unió Europea, un club que s'amplia a 28 socis

És el primer país que va patir la guerra dels Balcans que s'incorpora al bloc, després d'una dècada de negociacions. La crisi econòmica rebaixa l'entusiasme

Concerts, focs artificials i ambient festiu: tot està a punt a Zagreb perquè Croàcia entri aquesta mitjanit local a la Unió Europea (UE) com el seu soci número 28 amb una celebració multitudinària. A la cèntrica plaça de Ban Jelacic s'ha començat a reunir la gent per seguir els concerts de grups musicals croats, dins d'una celebració ciutadana en què s'esperen milers de persones.

Fins 680 artistes participen a la celebració, mentre que altres ciutats croates han preparat els seus propis programes, transmesos en directe per les principals cadenes de televisió. Al centre de la capital croata onegen les banderes de la UE des de fa diversos dies, encara que la festa és menys entusiasta que anteriors ingressos de països d'Europa de l'Est en el club comunitari, a causa de la crisi econòmica en un país en recessió des de 2009.

"És un esdeveniment històric i l'apropiat és que ho celebrem amb una bonica festa, és clar, d'acord a les nostres possibilitats", ha declarat a Efe Tonka, empleada dels ferrocarrils croats. Segons el parer del taxista Alojz, "la festa és per als polítics. El poble necessita feina i sou". Una enquesta de l'abril passat mostrava que només un 7% dels croats desitjava que l'ingrés a la UE se celebrés amb focs artificials i concerts.

Seguretat i convidats

El centre de la ciutat es troba bloquejat a causa de les mesures de seguretat –s'han desplegat 1.100 policies– davant l'arribada del major nombre de dignataris estrangers que hagi viscut mai aquest país balcànic.

El president croat, Ivo Josipovic, i el primer ministre, Zoran Milanovic, han rebut els 170 convidats internacionals a la seu del Govern i des de les 18.00 i presideixen un sopar de gala al proper Palau Klovic.

Entre els assistents hi ha els presidents del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, i del Parlament Europeu, Martin Schulz. També participen sis presidents i vuit primers ministres de la UE, vuit caps d'Estat i quatre líders de Govern dels Balcans, entre molts alts càrrecs.

Focs artificials, campanades i l'himne de l'alegria

L'acte polític central començarà a les 23.00 hora local a la plaça de Ban Jelacic amb els discursos dels màxims responsables de Croàcia i la UE.
A mitjanit, Croàcia celebrarà el seu ingrés al club comunitari amb focs artificials, repic de campanes i entonant el "Himne a l'alegria" de Beethoven.

En paral·lel, el moviment "Occupy Croatia" ha organitzat una protesta per l'entrada de Croàcia a la Unió, en considerar que és un instrument del "capitalisme neoliberal" que va en contra de l'interès del ciutadà comú.

Croàcia s'uneix al bloc comunitari després de més d'una dècada de negociacions i poc més de vint anys després de declarar la seva independència de Iugoslàvia, detonant de quatre anys d'una guerra en què van morir al voltant de 20.000 persones.

Eslovènia, també en una profunda crisi econòmica, va ser la primera república exiugoslava a unir-se a la UE el 2004, un pas al qual aspiren altres territoris de l'antiga federació com Sèrbia, Bòsnia, Macedònia, Montenegro i Kosovo.

Cinc candidats a l'espera

L'accés de Croàcia constitueix la setena fase d'ampliació del club europeu des de la seva formació el 1957 i precedeix les de Turquia, Macedònia, Islàndia, Montenegro i Sèrbia, els cinc països que en aquests moments tenen l'estatus oficial de candidats a l'adhesió.

El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, ha valorat l'adhesió de Croàcia a la Unió Europea com un pas més de la reunificació a Europa.
"Europa està donant un altre pas important cap a la reunificació i Croàcia obre un nou capítol en la seva història", ha sostingut Schulz en un comunicat.

Ha afirmat que la UE ha estat "una promesa de pau" i un "imant per al canvi" per als Balcans occidentals, devastats per la guerra fa només uns anys, i que amb determinació i treball dur, com el que ha dut a terme Croàcia per reformar la seva economia, ser membre de la Unió Europea és una cosa assolible.