Internacional 28/01/2014

Cuba i el Brasil consoliden relacions amb la inauguració del port de Mariel

Aquest dimarts comença a l'Havana la II Cimera de la Celac, el fòrum de discussió dels estats americans sense els EUA i el Canadà

Efe
2 min

MarielLa inauguració, dilluns, de la primera fase del port de Mariel, a 45 quilòmetres de l'Havana, consolida la relació comercial i econòmica entre Cuba i el Brasil, que han finançat conjuntament la milionària obra.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La cerimònia d'inauguració, que va comptar amb la participació dels presidents de Cuba Raúl Castro, i del Brasil, Dilma Rousseff, coincideix amb amb la II Cimera d'Estats Llatinoamericans i Caribenys (Celac), que tindrà lloc aquest dimarts i dimecres a l'Havana i comptarà amb la presència de destacats dirigents com Nicolás Maduro o Evo Morales.

"Brasil aposta pel potencial humà i econòmic de Cuba", va assegurar Rousseff. El Banc Nacional de Desenvolupament Econòmic i Social del Brasil ha aportat 499 dels 700 milions d'euros que ha costat la inversió. Rousseff va avançar que el país sud-americà aportarà 212 milions d'euros més per la segona fase de l'obra.

El president cubà, Raúl Castro, va considerar que la nova plataforma logística de Mariel es convertirà en la "principal porta d'entrada i sortida" del comerç exterior cubà.

Rousseff va ressaltar que l'any 2013 ha estat molt prolífic per les relacions bilaterals entre els dos països i va agrair la contribució cubana al sistema sanitari brasiler. En el marc del programa Más Médicos, uns 5.400 metges cubans han arribat al Brasil per treballar en àrees aïllades i pobres.

Comença la Celac

La II Cimera d'Estats Llatinoamericans i Caribenys (Celac) ha començat aquest dimarts amb l'assistència de presidents de 33 països, tots els del continent americà excepte els Estats Units i el Canadà.

A la cita, que tractarà la lluita contra la desigualtat i la pobresa, hi assistirà també el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon.

Els estats que participen en la cimera esperen consolidar aquesta setmana el seu propi espai de diàleg per discutir afers comuns sense la tutela de Washington. La tria de l'Havana com a seu de la reunió no és casual, tenint en compte que aquest país va ser expulsat el 1962 de l'altre organisme regional que hi ha al continent, l'Organització dels Estats Americans (OEA), liderat pels Estats Units

stats