Cuba
Internacional 29/12/2010

El Tribunal Suprem de Cuba commuta per 30 anys de presó l'última pena de mort vigent al país

Acusat de delictes contra la seguretat de l'Estat. L'illa intenta rebaixar la pressió internacional

Agències
1 min

L'Havana/MadridEl Tribunal Suprem de Cuba ha commutat avui per 30 anys de presó la condemna a pena de mort d'Humberto Eladio Real Suárez, de nacionalitat cubana, empresonat des del 1994 per delictes contra la seguretat de l'Estat i assassinat, segons ha informat la Comissió Cubana de Drets Humans i Reconciliació Nacional (CCDHRN).

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Real havia estat detingut després de l'assassinat d'un civil que va morir mentre ell i altres membres d'una organització anticastrista descarregaven armament que havien portat a l'illa des de Miami. Des de llavors, ha passat 30 anys a la presó, esperant ser afusellat. Ara, la sala de seguretat de l'Estat del Suprem ha decidit commutar aquesta pena de mort per 30 anys de presó.

Aquesta és la tercera decisió d'aquest tipus que el tribunal ha pres durant l'últim mes, després que també commutés la pena de mort a dos ciutadans d'El Salvador, Raúl Ernesto Cruz i Ottot René Rodríguez, acusats d'actes de terrorisme a l'Havana durant els anys 90.

D'aquesta manera, ja no queda cap persona condemnada a mort a l'illa, un fet que per al president de la CCDHRN, Elizardo Sánchez, demostra que "el govern ha volgut acabar l'any sense més càrregues de les necessàries, en un altre intent de rebaixar la pressió internacional". Tot i així, Sánchez ha advertit que encara hi ha una "espasa de Dàmocles sobre la societat perquè res no impedeix que d'aquí a uns dies, setmanes o mesos el govern torni a condemnar a mort altres persones". Cuba, però, no aplica la pena de mort des de l'any 2003, quan tres persones van ser afusellades després de segrestar un vaixell amb què van intentar arribar als Estats Units.

stats