MÓN
Internacional 19/04/2011

Cuba s'obre tímidament a la iniciativa privada

El Partit Comunista de l'illa aprova les reformes econòmiques de Raúl Castro. El pla d'ajustos inclou una important retallada a les enormes plantilles de l'administració pública cubana. Avui, Raúl Castro podria substituir Fidel com a secretari general del PCC

Redacció
2 min
Raúl Castro podria acollir el relleu de Fidel al capdavant del PCC / EFE

L'HavanaEl Partit Comunista de Cuba ha aprovat la matinada de dimarts el pla de reformes econòmiques plantejat pel president Raúl Castro per "actualitzar" el model econòmic de l'illa i garantir la "irreversibilitat" del socialisme. En una resolució aprovada per unanimitat en el VI Congrés del PCC, els comunistes cubans apunten també com a objectius del pla d'ajustos el desenvolupament econòmic d'un país que arrossega una aguda depressió des de la caiguda del bloc soviètic i "l'elevació del nivell de vida de la població". També reiteren que en el model "actualitzat" continuarà imposant-se la planificació però s'han de tenir en compte "les tendències del mercat". L'"actualització" econòmica cubana inclou l'ampliació del treball privat, una massiva retallada de les voluminoses plantilles públiques, més autonomia a la gestió de les empreses estatals i l'eliminació de subsidis socials innecessaris, entre altres. 



Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'empresa estatal socialista continuarà sent el principal actiu de l'economia nacional però es "reconeixeran i promouran" les modalitats d'"inversió estrangera, les cooperatives, els agricultors petits, els usufructuaris, els arrendataris, els treballadors per compte propi i altres formes que puguin sorgir per contribuir a elevar l'eficiència". El Congrés del PCC ha aprovat les 'Línies directrius de la Política Econòmica i Social del Partit i la Revolució', que és el nom que el règim ha donat al pla d'ajustos. Amb aquest acord, el PCC ratifica el pla econòmic de Raúl Castro que, sense renunciar al socialisme i per "preservar" l'esperit de la revolució, planteja una tímida obertura a la iniciativa privada, que per als crítics amb el règim és "molt limitada i tardana".



La Perestroika

El Congrés del PCC també ha donat el seu vistiplau a l'informe central presentat per Raúl Castro en l'obertura de la trobada, que es va caracteritzar per una dura crítica al partit, a qui va demanar desterrar l'immobilisme i els dogmes. En aquesta intervenció Raúl Castro també va proposar limitar els mandats dels principals càrrecs polítics i partidaris del país a un màxim de 10 anys i va plantejar la necessitat de rejovenir els llocs directius del país i formar una "reserva de substituts" per preparar el relleu de la generació històrica de la Revolució. Els comunistes, en la seva resolució, assumeixen com "justes" les crítiques del general Castro a les interferències del partit en l'acció de govern i l'estat i coincideix en la importància d'eradicar les "deficiències" en les polítiques de quadres. 


El relleu de Castro


Els delegats del PCC també han triat al Comitè Central del partit, el màxim òrgan entre congressos, que celebrarà aquest migdia, hora catalana, la primera reunió per escollir la cúpula de l'organització, és a dir, el buró polític i el secretariat. S'espera que l'expresident Fidel Castro sigui substituït com a primer secretari del partit, màxim càrrec de l'organització, pel seu germà Raúl.

stats