Cursa contrarellotge per evitar el 'Brexit'

Quan falta un mes per a la cita amb les urnes on els britànics decidiran si volen quedar-se o marxar de la UE, el debat s'intensifica i les enquestes continuen donant una victòria mínima al 'sí' a Europa

Els britànics decidiran el 23 de juny a les urnes si volen quedar-se o sortir de la Unió Europea. Es tracta d'una cita històrica que marcarà el futur del Regne Unit i de tota la construcció europea.

Per què un referèndum com aquest?

El primer ministre britànic, David Cameron, va prometre un referèndum d'aquestes característiques durant la campanya electoral de les eleccions generals celebrades l'any passat que va guanyar per majoria absoluta.

Llegiu l'entrevista amb l'ambaixador del Regne Unit a EspanyaAmb un euroescepticisme creixent dins el seu partit, Cameron va optar per un referèndum sobre la UE per fer callar les crítiques contra ell a la seva formació i rebaixar les expectatives electorals del UKIP, la formació populista i euròfoba liderada per Nigel Farage.

Qui demana el 'sí' i qui el 'no'?

Després d'un acord entre els socis de la UE i David Cameron per redibuixar la relació entre Londres i Brussel·les, el govern britànic es va llançar a fer campanya pel 'sí' a Europa. Això, tot i que hi ha destacats membres de l'executiu que continuen demanant el 'no', entre els quals, Michael Gove, secretari de Justícia del govern de Cameron.

Entre les cares visibles del 'no' a Europa hi ha la de l'exalcalde de Londres Boris Johnson, que proclama als quatre vents les bondats que, segons ell, tindria abandonar la UE i aprofita, alhora, per fer campanya personal per liderar els conservadors britànics i rellevar Cameron a Downing Street.

Què diuen les enquestes?

El frec a frec a les enquestes deixa el resultat del referèndum en mans dels indecisos. L'avantatge del 'sí' a Europa s'ha consolidat les últimes setmanes, però no de manera definitiva.

Els joves, els més europeistes, però també als que més costa anar a votar, tenen la clau del resultat a les seves mans.

Quin impacte tindria el 'Brexit' sobre l'economia? I sobre la crisi de refugiats?

La campanya del referèndum té dues grans qüestions com a referència: l'economia i els estrangers que viuen al Regne Unit.

Pel que fa a l' economia les grans institucions econòmiques –locals i internacionals– insisteixen un dia rere l'altre en l'impacte negatiu que pot tenir la sortida del Regne Unit de la UE per les barreres que poden aparèixer en el mercat únic.

Sobre la qüestió migratòria, el govern de Cameron ha aconseguit de Brussel·les l' aval a la limitació a l'accés a les prestacions socials per als immigrants de la UE que arriben al Regne Unit, encara que això fulmina el principi de la lliure circulació de persones a Europa.

En el debat sobre el 'Brexit', però, els arguments sembla que no s'hagin d'acabar mai. Entre els que Cameron ha posat sobre la taula hi ha el de la seguretat, segons el qual el Regne Unit està més ben protegit de les guerres i les amenaces mundials dins la UE.