Internacional 30/07/2020

La NASA llança amb èxit el 'rover' Perserverance en direcció a Mart

La missió té per objectiu trobar restes de vida al Planeta Vermell

Sònia Sánchez
2 min
Imatge del llançament de la missió Perserverance de la NASA a Mart

BarcelonaEl coet Atlas V-541 s'ha enlairat a les 7.50 del matí (hora local) des de Cap Canaveral (Florida) i ha llançat la nau Mars 2020, que transporta el rover Perseverance cap al Planeta Vermell. El llançament s'ha realitzat amb èxit aquest dijous a l’hora exacta prevista, després d’haver-se ajornat el mes passat per problemes tècnics, i ha pogut aprofitar així la finestra de temps que aquests dies ofereix una oportunitat única per viatjar cap a Mart, perquè no tornarà a ser tan a prop de la Terra fins d’aquí dos anys i mig.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“La perseverança de la humanitat llançant la nova generació de exploradors robòtics al planeta Mart”, ha celebrat Joshua Santora, cap de comunicacions de la NASA, en el moment del llançament, tot jugant amb el nom escollit per al nou rover. No hi ha faltat la dosi habitual de patriotisme nord-americà, perquè el cantant de jazz Gregory Porter ha connectat poc abans des de casa seva per cantar el tradicional America the beautiful.

El primer motor d'enlairament s'ha desenganxat de la nau quan portava poc més de 4 minuts a l’aire i l'ha encaminat cap a l’òrbita de la Terra. Un cop allà, uns 44 minuts després del llançament, un segon motor s'ha activat per donar una segona empenta a la nau per agafar la velocitat i la direcció adequades per arribar a Mart. Està previst que hi arribi exactament el 18 de febrer del 2021, just el dia en què tots els satèl·lits que orbiten Mart seran damunt el cràter Jezero, el lloc escollit per a l’aterratge.

LA NASA va trigar cinc anys a escollir el lloc idoni per fer-hi aterrar el Perseverance. El cràter Jezero ofereix moltes possibilitats d’èxit a la missió perquè fa entre 3.000 i 4.000 milions d’anys hi havia un llac i el delta d’un riu, entorns ideals per a la creació de vida. El Perseverance intentarà trobar-hi restes de microorganismes que hi poden haver quedat, i no només els examinarà allà amb els aparells que hi porta, sinó que per primera vegada també es portaran mostres de la superfície de Mart a la Terra per ser analitzades amb les eines d’un laboratori terrestre, molt més potents. Però haurà de ser una segona missió la que vagi a recollir el contenidor de mostres que el Perserverance li haurà preparat.

Un altre objectiu de la missió és experimentar amb una nova tecnologia que mirarà de crear oxigen diseccionant el CO2 de què es compon en un 98% l’atmosfera de Mart. Si ho aconsegueix, seria un gran pas per avançar cap a futures missions tripulades. Finalment, al melic del rover hi ha amagat un helicòpter, l’Ingenuity, de només 3,6 quilos de pes, que pretén ser el primer aparell que voli sobre la superfície de Mart.

La missió de la NASA és la tercera que s'enlaira aquest estiu en direcció cap a Mart aprofitant la finestra de temps en què el planeta és més a prop de la Terra. Aquestes últimes setmanes, els Emirats Àrabs Units han enviat una sonda interplanetària, la primera d'un país àrab, per orbitar Mart i estudiar-ne l'atmosfera i la meteorologia. I la setmana passada va ser la Xina la que va enviar una nau, Tianwen-1, que també pretén aterrar al Planeta Vermell.

stats