DSK, ja a París, deixa enrere el "malson" judicial als EUA

L'exdirector gerent del FMI ha arribat a París a primera hora d'aquest matí després de quatre mesos als EUA en el procés judical per la denúncia americana per agressió sexual. A França l'espera una altra acusació

L'exdirector de l'FMI Dominique Strauss-Khan ja és a Paris i deixa enrere el "malson" judicial als Estats Units. Hi ha arribat somrient acompanyat de la seva esposa, Anne Sinclair. Strauss Khan ha arribat a l'aeroport de Roissy, al nord de París, en un vol d'Air France que ha aterrat poc després de les set del matí. Està per veure si l'escàndol arruïnarà definitivament els seus plans de lluitar per l'Elisi.

DSK ha estat els últims quatre mesos retingut als EUA per la denúncia d'una cambrera d'un hotel de Nova York que el va denunciar per haver-la violat. Va sortir ahir dels Estats Units, envoltat de càmeres, just des de l'aeroport on va ser detingut el 14 de maig, i marxa totalment lliure de càrrecs. Però pot estar sortint del foc per caure a les brases, perquè a París l'espera una altra denúncia per agressió o assetjament sexual. Aquest diumenge ha arribat a París tal com va marxar de Nova York: somrient, amb la seva dona, Anne Sinclair, envoltat de fotògrafs i protegit per la policia, quatre mesos després que el detinguessin. No ha volgut fer declaracions.

El periple americà de DSK

El periple d'Strauss-Kahn, llavors un dels homes més poderosos del món, ara fa 16 setmanes, quan es trobava ja a l'interior d'un avió d'Air France per viatjar a París i agents policials el van detenir després d'una denúncia per intent de violació. Potser mai s'arribi a aclarir tota la veritat del que va passar aquell matí del 14 de maig a l'interior de la suite 2806 de l'hotel Sofitel de Manhattan entre DSK, com és conegut per la premsa el polític francès, i Naffissatou Diallo, la cambrera que va posar entre les cordes el llavors màxim responsable de l'FMI. D esprés del seu arrest a l'aeroport John F. Kennedy de Nova York, DSK va passar diversos dies a la presó de Rikers Island sota vigilància davant un possible suïcidi, i després de comparèixer davant un gran jurat va escoltar com li imputaven set càrrecs per assalt sexual i intent de violació. Dies més tard, el jutge Michael Obus decretava la seva llibertat sota fiança d'un milió de dòlars i un aval bancari de cinc milions, però el mantenia sota arrest domiciliari i obligat a portar un grilló electrònic al turmell i estar vigilat les 24 hores del dia.

Els primers informes mèdics parlaven d'indicis d'agressió sexual i els primers testimonis de la suposada víctima van resultar prou convincents com perquè l'oficina del fiscal de Manhattan, Cyrus Vance, decidís presentar set càrrecs penals contra Strauss-Kahn. La Fiscalia va seguir endavant amb la investigació però a poc a poc van començar a aparèixer les primeres sospites al voltant de la suposada víctima: demandes per agressió sexual al seu país que van resultar ser falses i mentides en la seva solicitut d'asil polític per entrar als EUA, dubtes que van començar a minar la credibilitat de l'acusació. Vance va mantenir les indagacions i va descobrir llavors inconsistències en la versió de la demandant sobre els fets en l'habitació del Sofitel, i fins i tot una polèmica trucada de telèfon que va fer després de l'incident a un home empresonat en la qual hauria parlat dels possibles beneficis econòmics que podria obtenir de DSK.

La defensa del polític francès va assegurar des d'un primer moment que Strauss-Kahn era innocent i va parlar sempre d'una trobada sexual "consentida", mentre els dubtes sobre Diallo seguien amuntegant fins que el jutge del cas no va tenir més remei que posar fi a l'arrest domiciliari el 2 de juliol. Instal·lat ja en un luxós apartament del barri de Tribeca, DSK va seguir esperant que el jutge prengués una decisió sobre el cas, que va arribar finalment el 23 d'agost, quan la Fiscalia no va tenir més remei que recomanar la retirada dels càrrecs en no poder provar "més enllà de tot dubte raonable" la suposada agressió.

Abans, Diallo havia iniciat una campanya en els mitjans per donar a conèixer la seva veritat i a mesura que el cas penal s'anava ensorrant, els seus advocats, capitanejats per Kenneth Thompson, van optar també per obrir altres vies amb la presentació d'una demanda civil contra DSK en la qual exigeixen una sucosa compensació econòmica. Un cop en llibertat, i després de retirar els càrrecs que pesaven en contra, DSK va volar amb la seva esposa Anne Sinclair a Washington per acomiadar-se dels seus antics empleats de l'FMI i "posar en ordre" els seus assumptes abans de tornar a Nova York per reprendre avui el viatge a París que s'havia quedat truncat el passat 14 de maig. Ara a França l'espera una ciutadania dividida, on el 53% de la població no vol que l'exdirector de l'FMI i abans favorit en les enquestes per a les presidencials del 2012 "participi en el debat polític en els pròxims mesos", segons un sondeig publicat per mitjans francesos la setmana passada.