Internacional 31/10/2016

D'astronauta frustrada i peixatera a candidata a la presidència: 10 coses que (potser) no saps de Hillary Clinton

La representant del Partit Demòcrata s'enfronta a la recta final de la campanya electoral contra el magnat republicà Donald Trump

Ara
5 min
Hillary Clinton, en el seu primer gran discurs de campanya. / Reuters

BarcelonaLa candidata del Partit Demòcrata a la presidència dels Estats Units (EUA), és a la recta final d'una campanya electoral en què s'enfronta al polèmic candidat republicà Donald Trump. Fa tres dies, l'FBI va reobrir la investigació contra Hillary Clinton per l'ús d'un servidor privat d'e-mail quan era secretària d'Estat dels Estats Units (2009-2013). L'afer ha posat en escac la credibilitat de la primera dona que es presenta com a candidata a la presidència.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Repassem 10 curiositats sobre Hillary Clinton que potser no coneixies:

1. Activista pels drets civils en una família conservadora

Va néixer a Chicago (Illinois) el 1947, dins d'una família conservadora. El seu pare era membre del Partit Republicà i dirigia una empresa tèxtil, i la seva mare votava el Partit Demòcrata. La mateixa Clinton, aleshores Hillary Rodham, va pertànyer a la formació conservadora, amb qui ara competeix.

Martin Luther King traduït per 
 Terenci Moix

No obstant això, als anys 60 les seves idees polítiques van canviar, fins al punt que es va convertir en activista pels drets civils i una gran defensora de la llei de drets civils del 1964, la històrica norma que va prohibir l'aplicació desigual dels requisits per pertànyer al registre de votants i la segregació per raça a qualsevol lloc públic. A més, la demòcrata també va assistir a les protestes que van seguir l'assassinat de Martin Luther King, el 1968.

"Vaig arribar a conèixer Luther King quan tenia 14 anys", va explicar a la revista 'US': un membre de la seva església la va portar a veure'l parlar, i li va donar la mà.

2. La NASA la va rebutjar com a astronauta per ser dona

Clinton ha explicat sovint l'anècdota que quan era una adolescent va escriure una carta a la NASA per demanar si podia ser astronauta. Li van contestar, segons la candidata, que "no acceptaven dones". És difícil comprovar la veracitat d'aquesta afirmació, però el 'Washington Post' ha esbrinat que, efectivament, quan Clinton tenia entre 12 i 14 anys (al voltant de 1962), la política de l'agència no admetia dones astronautes.

3. Li agraden les novel·les de misteri, igual que a Bill Clinton

La candidata demòcrata ha declarat en diverses ocasions que li agraden molt les novel·les de misteri, entre les quals hi ha les de l'escriptora italiana Elena Ferrante. El seu marit, Bill Clinton, també és un gran fan de les novel·les de misteri. De fet, Tevi Troi, de la revisa 'Life', explica que l'expresident se'n confessava "un addicte".

4. Era amb el president Obama controlant l'operació en què Bin Laden va morir

Com a secretària d'Estat, Clinton va ser a la famosa Situation Room en què els màxims dirigents polítics van orquestrar l'operació que acabaria amb la vida d'Osama Bin Laden. "Van ser els 38 minuts més intensos de la meva vida", va assegurar la candidata.

La famosa foto d’Obama a la Situation Room.

5. És fan dels Beatles i d'Adele

Hillary Clinton ha assegurat que és fan dels Beatles de tota la vida, i en diverses ocasions també ha manifestat que li agrada la música de la cantant Adele. De fet, l'artista va donar suport a la candidata, la setmana passada, en un concert en què va demanar al seu públic que no votés Donald Trump. Clinton gaudia de la música entre el públic.

6. Com a secretària d'Estat, va visitar 112 països en quatre anys

Se la considera la secretària d'Estat que més ha viatjat a la història. De fet, va ser en 112 països i va volar 956.733 milles. És a dir: hauria visitat prop d'un país nou cada dues setmanes, durant els quatre anys (entre 2009 i 2013) en què va exercir el càrrec.

Clinton busca superar Trump en el vot avançat a Florida

7. De ser derrotada per Obama a treballar per a ell

El 2008, i després d'una campanya molt dura, Barack Obama va derrotar Clinton, convertint-se en representant del Partit Demòcrata i aspirant a la presidència dels Estats Units. Quan va guanyar les eleccions, Obama va nomenar la seva exrival com a secretària d'Estat, la cara dels Estats Units al món. Al respecte, Clinton va assegurar que "molt sovint" li pregunten: "Com pots estar treballant per l'home que et va derrotar?". A aquesta pregunta, ella, afirma, respon: "Perquè quan el teu president et demana que serveixis el país, dius que sí". Obama va donar suport, també, a la candidatura de Clinton enfront de la de Bernie Sanders.

Barack Obama i Hillary Clinton s'abracen després del discurs del president nord-americà a la convenció demòcrata de Filadèlfia

8. Va guanyar un premi Grammy

Hillary Clinton va guanyar un premi Grammy al millor àlbum de paraula dita, per una versió del seu llibre 'It Takes a Village'.

Hillary Clinton rep un premi Grammy

9. Una de les seves primeres feines va ser esbudellar peix

La candidata a la presidència dels Estats Units va treballar esbudellant peix a Alaska, durant un estiu que va passar a la zona en acabar la universitat. Segons explica Clinton, la van fer fora quan va protestar per l'escassa frescor del peix.

Les múltiples vides d’un animal polític incansable

10. Víctima de l'escàndol Lewinsky: "Va ser molt difícil, molt dolorós"

Hillary va ser una víctima del cas Lewinsky, l'escàndol sexual que va portar la cambra de representants dels Estats Units a demanar la destitució del llavors president Bill Clinton l'any 1998. Segons explica al seu llibre de memòries, 'Història viva', quan el seu marit li va confessar que havia tingut una aventura amb la jove becària Monica Lewinsky "gairebé no podia respirar". En una entrevista concedida a la CNN, Clinton va reconèixer que va ser "molt difícil, molt dolorós" que un afer tan privat sortís a la llum pública. Tot i així, va defensar el seu marit durant tot el procés, una posició que encara manté.

stats