Del futbol a la guerra

El TPI acusa el president de la Federació de la República Centreafricana de crims de lesa humanitat

Les autoritats de la República Centreafricana han demanat als mitjans de comunicació del país que quan arrenqui el judici contra Patrice-Edouard Ngaïssona i Alfred Yekatom al Tribunal Penal Internacional (TPI) retransmetin les sessions en directe com una manera d'avançar cap a la reconciliació nacional. Tots dos estan acusats de crims de guerra i lesa humanitat quan pertanyien als Antibalaka, grups d'autodefensa cristians organitzats davant de l'atac de rebels musulmans, els Seleka, durant la guerra fratricida posterior al cop d'estat del 2013. Més de 400.000 persones, el 10% de la població del gegant país, van haver de fugir de casa i els morts es compten per milers.

La Fiscalia del Tribunal de l'Haia ha començat a detallar el rosari de delictes de què acusa tots dos homes. Són les prèvies abans que els jutges decideixin si hi ha cas i, per tant, que s'obri el judici oral, en una data encara per concretar. 

Les atrocitats que s'atribueixen a Ngaïssona són posteriors a la seva història com a president de la Federació de Futbol de la República Centreafricana, un càrrec que l'havia fet conegut al país i una figura popular sobretot entre els homes joves. L'acusat va fer servir aquesta influència per reclutar nois per a les files de la milícia. Són els dos primers centreafricans que compareixen davant del Tribunal de l'Haia.

Homes de Déu per a la pau terrenal

Contra ell pesen fins a 111 delictes per violacions, assassinats i tortures, i se'l considera el gran líder de la milícia Antibalaka, que des de l'exili del Camerun va  maniobrar amb un exèrcit de 3.000 homes per fer caure el govern que havien organitzat els Seleka un cop van aconseguir derrocar per la força el dictador François Bozizé i restablir-lo en el poder.

Ngaïssona va aconseguir armar i finançar els Antibalaka i va ordenar la màxima repressió contra la població musulmana, a qui acusaven de ser partidaris de les faccions rebels armades.

Ngaïssona i el seu subaltern Alfred Yekatom havien negat prèviament les acusacions però per a la Fiscalia tots dos van atiar l'odi religiós en una societat que fins aleshores havia conviscut pacíficament. L'exresponsable del futbol centreafricà diu que la seva acusació és un error i es va presentar com "el portaveu de la pau" quan va ser detingut a finals del 2018 a França, que el va transferir al TPI a principis de l'any següent.

La República Centreafricana, el forat negre de Ban Ki-moon

Organitzacions africanes de defensa pels drets humans han alertat que el cas contra aquests dos antics milicians se segueix molt des de la República Centreafricana i el fet que al banc dels acusats només hi hagi membres dels Antibalaka i no dels Seleka és vist per molts sectors com l'aplicació d'una vara de mesurar diferent, ha dit l'activista Mathias Morouba a l'agència Reuters.

Més continguts de