PRÒXIM ORIENT

Denuncien abusos de l’exèrcit iraquià en la presa de Mossul

Diversos vídeos mostren tortures a homes desarmats i grups de presoners retinguts en pèssimes condicions

Les imatges de soldats de l’exèrcit iraquià apallissant i executant milicians de l’Estat Islàmic (EI) han esquitxat la reconquesta de Mossul, que el govern iraquià va fer oficial dilluns passat. Diversos vídeos difosos pels mitjans de comunicació els darrers dies mostren tortures a homes desarmats i grups de presoners retinguts en pèssimes condicions.

L’ONG nord-americana Human Rights Watch (HRW) va verificar ahir la localització d’un dels vídeos, on apareix un grup d’homes en uniforme llançant un milicià per un precipici i cosint-lo a trets just després.

El govern iraquià va assegurar que investigarà les imatges i depurarà responsabilitats. Un portaveu del ministeri d’Interior va dir ahir als mitjans de comunicació que, “en cas que el vídeo sigui autèntic”, els responsables seran portats davant la justícia.

Camps de rehabilitació

Els vídeos publicats ahir no són l’única polèmica sorgida arran dels presumptes abusos de l’exèrcit iraquià. Human Rights Watch va acusar les forces de seguretat d’haver traslladat forçosament a “camps de rehabilitació” unes 170 famílies de presumptes terroristes de l’Estat Islàmic.

Segons HRW, el campament es va obrir el 9 de juliol passat als afores de Mossul arran de l’ordre del consell local de la ciutat que les “famílies de l’EI” fossin enviades a camps per “rebre rehabilitació psicològica i ideològica, després de la qual podrien ser reinserides en la societat a condició de respondre positivament als programes”.

L’organització nord-americana va assegurar que havia visitat el camp i hi havia entrevistat catorze famílies. Aquestes asseguren haver estat traslladades al centre a la força i denuncien trobar-se detingudes al centre en contra de la seva voluntat.

La directora adjunta de Human Rights Watch al Pròxim Orient, Lama Fakih, va acusar el govern iraquià de cometre “crims de guerra” que estarien “sabotejant els esforços per promoure la reconciliació a les àrees reconquerides a l’Estat Islàmic”. “Les autoritats iraquianes no haurien de castigar famílies senceres a causa de les accions dels seus parents”, va afirmar Fakih.

Més continguts de