Alemanya
Internacional 13/05/2012

Derrota electoral de Merkel a l'estat més poblat d'Alemanya

El Partit Socialdemòcrata Alemany ha guanyat segons els sondejos a peu d'urna les eleccions legislatives de l'estat federal de Rin del Nord-Westfàlia. El Partit Socialdemòcrata Alemany ha perdut gairebé 10 punts

Efe
2 min
Hannelore Kraft, presidenta regional del SPD i primera ministra de Renania del Nord-Westfàlia / AFP

BerlínEl Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD) ha guanyat aquest diumenge les eleccions legislatives a l'estat de Rin del Nord-Westfàlia, superant àmpliament la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la cancellera Angela Merkel, segons sondejos a peu d'urna.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'SPD obtindria el 38% de vots i la CDU només un 25,5%, el pitjor resultat de la seva història en aquest estat, segons un sondeig fet públic per la cadena de televisió pública alemanya ARD al tancament dels col·legis electorals a les 18.00 hores. Els Verds han obtingut un 12% dels vots i així es confirmen com la tercera formació de l'estat alemany més poblat –amb 18 milions d'habitants–, mentre que els liberals han rebut un 8,5% dels vots i els Pirates, un 8% –entrant així per quarta vegada en una cambra regional alemanya.

Amb aquests resultats, Hannelore Kraft, presidenta regional de l'SPD i primera ministra de Rin del Nord-Westfàlia, podrà governar sense problemes en coalició amb Els Verds i la seva líder, Sylvia Löhrmann. Kraft i Löhrmann van decidir convocar eleccions anticipades després de dos anys de govern minoritari en no aconseguir l'aprovació al Parlament de Düsseldorf dels pressupostos regionals.

La pèrdua de gairebé deu punts per part de la CDU es deu en gran part a la funesta campanya del seu candidat, el ministre federal de Medi Ambient, Norbert Röttgen, que va tenir diverses declaracions desafortunades durant la campanya i va provocar fins i tot la irritació dels seus coreligionaris en vincular aquests comicis amb el futur de la coalició de Merkel. Röttgen s'ha presentat davant dels mitjans pocs minuts després del tancament dels col·legis per assumir la seva "amarga" derrota i anunciar la seva renúncia immediata com a cap de la CDU a Rin.

El triomf de socialdemòcrates i verds a la vora del Rin suposa també un revés per a Merkel a nivell federal, ja que els dos partits d'oposició a Berlín es consoliden com a força determinant.

stats