Internacional 02/08/2016

Desenes de ferits en un suposat atac químic a Síria

Els equips de rescat denuncien el llançament de bombones de gas tòxic en un poble, molt a prop del lloc on dilluns va ser abatut un helicòpter rus

Cristina Mas
3 min
Desenes de ferits en un suposat atac químic a Síria

BarcelonaEls voluntaris dels equips de rescat de la Defensa Civil Siriana, coneguts popularment com a '"cascs blancs", han denunciat un atac amb gas químic, probablement clor, a la població de Saraqeb, al nord de Síria. L'ONG ha recollit proves del llançament des d'helicòpters de barrils plens de bombones de gas. Només el règim de Baixar al-Assad i el seu aliat, Rússia, fan servir helicòpters a la guerra de Síria. L'atac s'emmarca en els forts enfrontaments la regió d'Idlib i en la disputa pel control d'Alep, capital econòmica de Síria, on els rebels intenten trencar el setge de les tropes del règim i Rússia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Quan passaven vint minuts de les onze de la nit de dilluns Saraqeb va rebre l'impacte dels dos barrils, cadascun dels quals contenia cinc bombones de gas, que segons els cascos blancs feia olor de clor. El poble és molt a prop del lloc on dilluns va ser abatut un helicòpter rus.

Els equips de l'ONG van traslladar fins a 33 civils a l'hospital, entre els quals 18 dones i 10 criatures. Cap d'ells tenia ferides a la pell, i tots presentaven símptomes d'ofec i irritació als ulls, com es pot comprovar en els vídeos difosos per l'organització. Segons els voluntaris, tres dels ferits estan en estat crític. L'ONG assegura que l'atac pretenia "escampar el pànic entre els civils".

Els equips de rescat també van recollir les restes de les bombones i n'han difós imatges.

Desenes de ferits en un suposat atac químic a Síria

La major part de l'arsenal químic del règim sirià va ser neutralitzat l'estiu de 2013 en virtut d'un acord entre els Estats Units i Rússia, després de la massacre amb gas Sarín de Goutha, a la perifèria de Damasc, on es creu que van morir unes 1.400 persones. El president nord-americà, Barack Obama, havia amenaçat Al-Assad d'intervenir a Síria si feia servir armament químic contra els civils, però l'acord assolit amb la mediació del rus Vladímir Putin per què Damasc lliurés el seu arsenal a l'Organització per a la Protecció de les Armes Químiques va deixar l'amenaça en via morta.

Però el clor no està inclòs al tractat per a la prohibició de les armes químiques perquè té també aplicacions civils, com la depuració d'aigua. L'any passat organitzacions mèdiques van documentar fins a 35 atacs amb clor només a la regió d'Idlib, que van deixar un miler de ferits i nou morts. La setmana vinent expira el termini marcat pel Consell de Seguretat de l'ONU per identificar els autors d'atacs amb clor a Síria.

El consell de coordinació local que governa Saraqueb des de la revolta popular contra el règim sirià, que va esclatar el 2011 va denunciar la setmana passada que l'exèrcit sirià havia bombardejat el seu centre de primers auxilis i el banc de sang, en el marc d'una campanya d'atacs sistemàtics contra infraestructures sanitàries.

Mentre a la veïna Alep, els rebels han llançat una contraofensiva per intentar trencar el setge dels barris rebels de l'oest de la ciutat, on hi viuen unes 250.000 persones.Moscou i el règim asseguren que ha obert corredors humanitaris per permetre la fugida dels civils, però fins ara només algunes desenes de persones s'han aventurat a fer-los servir.

stats