Internacional 07/05/2012

Detecten radiació alta a col·legis a un radi de 60 quilòmetres de la planta de Fukushima

En una vintena d'escoles de la ciutat de Koriyama podria arribar a 20 mil·lisieverts, molt per sobre del límit d'1 milisievert que recomana la Comissió Internacional de Protecció Radiològica

Efe
2 min
Uns manifestants celebren el tancament de l'últim reactor durant una protesta a Tòquio

JapóUn grup de ciutadans ha denunciat la presència d'alts nivells de radiació en més de vint escoles de la ciutat de Koriyama, a 60 quilòmetres de la central nuclear de Fukushima, segons ha informat avui l'agència Kyodo.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els afectats han assenyalat els 'hot spots' (punts calents) on s'han detectat altes concentracions de radiació en almenys 14 col·legis de primària, set de secundària i cinc guarderies de la ciutat. Les escoles de Koriyama han calculat els nivells de radiació a l'aire al voltant de cunetes, tanques i embornals de les seves instal.lacions. En alguns punts concrets d'aquests espais, la dosi anual de radiació acumulada podria arribar als vint mil·lisieverts, molt per sobre del límit anual d'1 mil·lisievert recomanat per la Comissió Internacional de Protecció Radiològica.

La junta educativa va aixecar una restricció que impedia que els nens poguessin jugar als patis escolars durant més de tres hores diàries, arran de l'accident del març del 2011 a la central nuclear de Fukushima Daiichi. Encara que els nivells de radiació als patis i a les aules de les escoles de Koriyama es mesuren amb regularitat per certificar que són segurs per als menors, una portaveu del grup ciutadà ha demanat que es restableixi la restricció després de detectar l'existència de tants punts calents.

L'accident a la central de Fukushima, el pitjor des del de Txernòbil el 1986, ha suposat que les escoles de la província on se situa la planta hagin hagut de dur a terme plans especials de neteja per evitar que els seus estudiants es vegin exposats a altes concentracions de radiació. En alguns centres escolars s'han retirat dels patis diversos gruixos de terra per eliminar els possibles materials contaminants dipositats al terra, i s'han recobert de nou amb sorra neta.

Més d'un any després de la catàstrofe a Fukushima, prop de 80.000 persones que residien a un radi de vint quilòmetres al voltant de la planta nuclear segueixen evacuades a causa de l'elevada radioactivitat.

stats