Detecten una nova fuga en un tanc d'aigua radioactiva a Fukushima

Els tècnics de la planta nuclear colpejada pel terratrèmol i el tsunami del 2011 investiguen les causes de la fuita

Treballadors de la planta nuclear de Fukushima han detectat una nova fuga d'aigua radioactiva en una de les àrees destinades als tancs per emmagatzemar el líquid que s'utilitza per refrigerar els reactors, segons ha informat aquest diumenge la cadena pública NHK.

Tècnics de la planta, colpejada pel terratrèmol i el tsunami de l'11 de març de 2011, van trobar la filtració prop d'una de les barreres que envolten una zona de contenidors al costat del reactor 4 i van tractar de contenir-la amb sacs de sorra.

La fuita va produir un bassal en què es va detectar estronci radioactiu. Representants de l'operadora de la central, Tòquio Electric Power (Tepco), van assegurar que aquesta aigua no ha arribat fins a cap rasa ni desguàs que condueixi al mar.

Van explicar també que la fuga es va produir prop d'una vàlvula de drenatge, però que aquesta romania tancada, de manera que l'elèctrica encara investiga l'origen de la filtració.

De moment, enginyers de la planta han apuntat a la possibilitat que es degui a unes juntes defectuoses en la barrera que envolta l'àrea d'emmagatzematge.

L'agost passat un d'aquests tancs va deixar escapar 300 tones d'aigua molt tòxica, una part de la qual va anar a parar al mar.

Des de llavors, Tepco intenta reemplaçar al més aviat possible tots els contenidors del mateix model que aquesta unitat defectuosa, ja que aquest tipus de tanc va ser construït de manera més ràpida i econòmica després de l'esclat de la crisi i les seves juntes estan unides amb resina en lloc de soldadura.

Controlar les fuites d'aquestes cisternes i del líquid contaminat que s'acumula en els soterranis dels reactors suposa el principal desafiament per als 3.500 tècnics de la planta.

Les emissions contaminants arran de l'accident a la planta, el pitjor des del de Txernòbil (Ucraïna), el 1986, mantenen evacuades més de 52.000 persones que vivien al costat de la central i han afectat greument l'agricultura, la ramaderia i la pesca local.