Detingut un home a Marsella pel tiroteig al Museu Jueu de Brussel·les

Es tracta d'un home francès de 29 anys que en el moment de ser detingut portava un fusell i un revòlver com l'utilitzat en el tiroteig. La seva advocada nega el perfil "jihadista", mentre que François Hollande celebra la detenció

Un home sospitós d' haver causat la mort a quatre persones en l'atac al Museu Jueu de Brussel·les el 24 de maig va ser detingut divendres a la ciutat francesa de Marsella, segons ha confirmat la Fiscalia belga i el mateix president francès, François Hollande, que ha felicitat les forces de seguretat del seu país per una actuació policial que s'emmarca, ha dit, en una lluita contra "els jihadistes".

El detingut és un home francès de 29 anys, originari de Roubaix, al nord de França, i identificat com a Mehdi Nemmouche. En el moment de ser detingut, a l'estació d'autobusos marsellesa de Saint-Charles, portava un fusell kalàixnikov i un revòlver del mateix tipus que el que es va utilitzar a la capital belga.

La policia l'ha arrestat acusant-lo d'assassinat i temptativa d'assassinat, segons fonts judicials citades per la premsa local. La seva detenció podria prolongar-se fins a 144 hores si consideressin la hipòtesi d'amenaça terrorista "imminent".

Estada a Síria

El sospitós, que arribava en un autobús procedent d'Amsterdam, estava fitxat per la Direcció General de Seguretat Interior (DGSI), que sospitava que el 2013 havia anat a Síria a participar en la jihad. En el seu equipatge hi duia municions, una càmera de tipus GoPro i una gorra semblant a la que portava l'autor de l'atac, segons van captar les càmeres de seguretat del museu belga.

Per la seva banda, l'advocada del noi, Soulifa Badaoui, ha declarat a l'emissora francesa BFM TV que el seu client no té un perfil jihadista. Badoui, que havia defensat Nemmouche el 2009 quan va ser condemnat a 24 mesos de presó per robatori, ha dit: "No tinc el record que fos algú predestinat per aquest tipus de crims".

Un noi amb dificultats familiars

L'advocada ha afegit que el jove és "un noi intel·ligent" i "amb dificultats familiars", sense domicili fix i que en compareixences anteriors davant la Justícia s'ha mostrat "molt respectuós" amb els jutges. "Res feia presagiar una radicalització religiosa", ha afegit.

La notícia ha fet reaccionar també el cap de la Lliga Belga contra l'Antisemitisme, Joel Rubinfeld, que ha considerat la detenció com "un alleugeriment". Amb tot, però, ha dit que també els preocupen els fets i que "és crucial que els països que tenen ciutadans que han anat a Síria prenguin mesures perquè això no torni a passar".

Autoria dels fets

D'acord amb l'agència Reuters, alguns oficials belgues han explicat que el tiroteig va ser probablement un atac terrorista. Alguns experts en seguretat, però, suggereixen que potser ha estat obra d'un sicari més que d'un antisemita.

Com a conseqüència de l'atac van morir tres persones el mateix dia i una quarta, que va quedar ferida de gravetat, va morir l'endemà.

Els morts de dissabte eren dos ciutadans israelians i una dona francesa, mentre que la quarta víctima era belga, segons la Fiscalia de Brussel·les.

El fet va provocar que el govern belga decidís elevar el mateix dia el nivell de seguretat fins a quatre en una escala de cinc, i reforçar la seguretat al voltant de la sinagoga de Brussel·les i altres edificis jueus de la capital belga.